Första emiratiska rymdsonden al-Amal har skjutits upp – lika stor som en bil

Arabvärldens första rymdsond med adressen Mars har skjutits upp från rymdcentret Tanegashima i södra Japan.

En illustration av hur al-Amal ska se ut ovanför Mars yta. Foto: Alexander McNabb/MBRSC/AP/TT
Någon minut före midnatt, finsk tid, kunde Förenade arabemiratens rymdsond al-Amal, "hopp", lyfta från jorden. Sondens uppskjutning hade då till följd av ogynnsamt väder försenats några dagar.
Den obemannade farkosten kommer att lägga sig i omloppsbanan runt den röda planeten och påbörja sitt uppdrag i februari nästa år.
Planen är att al-Amal ska cirkulera runt Mars för att förstå hur bland annat atmosfären fungerar. Det är en del i landets rymdstrategi, som innehåller en plan om att inom 100 år ha planetens första stad färdigbyggd.
Förenade arabemiraten är ett av tre länder – de övriga är USA och Kina – som planerat att skjuta upp en rymdsond till Mars i dagarna. Det beror på att jorden och Mars inom kort är som närmast varandra, på samma sida solen.
Avståndet är nu 5,5 miljoner mil. När avstånden är som störst handlar det om 40 miljoner mil.

De tre Marssonderna

al-Amal från Förenade arabemiraten är landets första sond till Mars, kommer att skjutas upp från Japan och blir, om allt går som det ska, årets första sond till Mars.
Farkosten väger 1 350 kilo och är stor som en större bil. Den planeras att släppa från startraketen en timme efter start.
al-Amal kommer inte att landa på Mars utan ska sättas i omloppsbana i ett marsår – 687 jorddygn. Den ska inspektera planeten från håll för att förstå hur atmosfären fungerar.
Förenade arabemiraten har uttalat att de har planer för en bosättning på Mars inom 100 år.
Mars 2020 är namnet på det amerikanska rymdprojektet som ska sätta rovern Perseverance på Mars.
Uppskjutningen är planerad att ske mellan den 30 juli och 15 augusti. Den 18 februari 2021 ska rovern landa, i Jezero-kratern.
Perseverance ska bland annat söka efter tecken på liv på planeten och samla in markprover.
Projektet är budgeterat till omkring 2,7 miljarder dollar.
Tianwen-1 – som kan översättas ungefär "Himmelska frågor" – är Kinas första försök att nå Mars. Planen är att landa en rover på Utopia-slätten, samma del av Mars som USA:s Viking 2 utforskade på 1970-talet.
Rovern som väger ungefär 200 kilo och drivs av solpaneler kommer att undersöka marken med radar, utföra kemiska analyser av marken samt leta efter biomolekyler och biosignaturer.
Källa: Nasa, AFP m fl

ANDRA LÄSER