350 000 gravida behöver hjälp efter skalvet

Hundratusentals gravida kvinnor finns bland de överlevande efter skalvet i Turkiet och Syrien och behöver omgående tillgång till hälsovård, skriver FN:s befolkningsfond UNFPA i ett uttalande.

Skalvet i Turkiet och Syrien har medfört att hundratusentals gravida inte får den vår de behöver. Arkivbild.
20.02.2023 16:37
Runt 226 000 gravida kvinnor drabbats av skalven i Turkiet men har överlevt. I Syrien är motsvarande siffra runt 130 000. Cirka 38 800 av dem väntas föda den närmaste månaden.
Många av de gravida kvinnorna bor i provisoriska läger eller utomhus i kylan, och de har i många fall svårt att få mat och rent vatten.
Tusentals byggnader – bland annat sjukhus – förstördes i skalven, vilket har gjort att tillgången till mödravård har försvunnit när kvinnorna behöver den som mest.
”Mitt i all förödelse i Syrien och Turkiet måste kvinnor och flickor som har påverkats av skalven vara säkra och skyddade och kunna få tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård av hög kvalitet när de behöver det”, säger UNFPA-chefen Natalia Kanem i uttalandet.
”De här tjänsterna räddar liv och måste vara en integrerad del av insatserna”, säger hon.
Även många barn i de drabbade länderna far illa efter katastrofen. Sju miljoner barns psykiska hälsa är i fara, och det är viktigt att de får hjälp, skriver Rädda Barnen i ett pressmeddelande, rapporterar Ritzau.
– Vi måste tänka på det redan från början, annars vet vi av erfarenhet att det finns risk för långsiktiga konsekvenser, säger Anne-Sophie Dybdal, psykolog vid Rädda Barnen.
Många av de drabbade barnen har sett vänner och familjemedlemmar mista livet och en del av barnen har själva suttit fast under kollapsade byggnader.

ANDRA LÄSER