Advokatförbundet kritiskt till skärpta straff – större risk att åka fast är effektivare

Bild: Lehtikuva/Ella Kiviniemi

Det bästa sättet att minska brottsligheten är att öka sannolikheten att bli fast, anser Finlands advokatförbund.

Ledande politiker efterlyser hårdare straff för brottslingar. Justitieministern utreder ifall livstids fängelse de facto skulle pågå livet ut. Vart har alla kriminalpolitiska liberaler tagit vägen? Till oss, säger Finlands advokatförbunds ordförande Jarkko Ruohola.

– Advokatförbundet anser att brottslingar ska bestraffas om de är skyldiga, men straffen måste vara i proportion till dådet. Vi måste undvika att gå mot den amerikanska modellen där en stor del av befolkningen är inlåst i fängelset, säger Ruohola.

Advokatförbundet firade sitt 100-årsjubileum i Mässcentrum i Helsingfors på fredagen. Den festliga tillställningen samlade 1 800 deltagare.

– Så klart finns det olika skäl att begå brott, men ganska ofta handlar det om någon sorts utslagning. Pojkar faller oftare av utbildningsstigen än flickor och då man saknar utbildning är det svårt att hitta jobb. Utslagning är det finska samhället största problem, säger Ruohola.

Effektivare process bäst

Enligt honom finns det inga definitiva bevis på att hårdare straff minskar brottsligheten – förutom att brottslingen i fråga är borta från gatan. Det som är betydligt bättre är en effektivare kriminalprocess.

– En ökad risk att bli fast minskar på brottsligheten betydligt effektivare än långa straff.

Genom att öka polisens och åklagarväsendets resurser kunde myndigheterna utreda och åtala fler brott, vilket skulle öka sannolikheten att brott också leder till straff. Ju större chans att komma undan, desto högre brottslighet.

Ruohola är inte imponerad av de aktuella kraven på hårdare straff.

– Vi går mot ett riksdagsval, i viss mån är det fråga om populism, säger han.

Eventuellt finns det situationer där man kunde fundera om en person borde låsas in för resten av livet, anser han, men de situationerna är väldigt få.

Robert Mattson belönades

Programmet på Advokatdagarna bestod av bland annat föredrag. På tillställningen i Mässcentrum utdelades också förbundets uppskattade Matti Ylöstalo-pris. I år gick priset till lagman Robert "Roope" Mattson.

Mattson har varit i branschen i nästan sextio år. Av dem tillbringade han 47 på advokatbyrån Hannes Snellman i Helsingfors.

– När jag började fanns det väldigt få advokater och deras uppdrag låg för det mesta på det privata området. I dag är affärsjuridiken det största området, säger Mattson om utvecklingen i branschen.

Han var bolagets tredje jurist. I dag har bolaget hundrafemtio jurister och hundra övriga anställda.

Nu kommer kvinnorna

Om affärsjuridikens växande roll har varit en av trenderna under de senaste sextio åren är ökningen av andelen kvinnor i branschen en trend för de följande sextio.

Enligt Advokatförbundet är kring 70 procent av dem som studerar juridik kvinnor. Av dem som söker medlemskap i förbundet är drygt 60 procent kvinnor.

Fortfarande är nästan 70 procent av förbundets medlemmar män, men det kommer att förändras inom de följande decennierna.

Den utvecklingen har advokaterna gemensamt med andra branscher som kräver hög utbildning.

Advokatförbundet grundades 1919.

Den som är medlem i förbundet får använda titeln advokat.

Advokatdagarna är landets största juridikrelaterade tillställning.

I år ordnades Advokatdagarna på Mässcentrum i Helsingfors.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning