Adolf Hitlers födelsehem beslagtas

Varje år på Hitlers födelsedag ordnar antifascister en protest utanför hans födelsehem.  Bild: Joe Klamar

Det österrikiska parlamentet har röstat för att beslagta huset där Adolf Hitler föddes.

Lagen antogs med en stor majoritet sent på onsdagen. Regeringen föreslog tidigare i år att huset skulle beslagtas för att hindra att det blir en nynazistisk helgedom.

Huset i Braunau am Inn är förfallet och ägaren Gerlinde Pommer har vägrat sälja det eller tillåta renoveringar. Ägaren kommer att kompenseras när huset beslagtas. Det är inte klart vad som kommer att ske med huset.

I oktober sade inrikesminister Wolfgang Sobotka att huset skulle rivas för att ge plats åt en ny byggnad som ska användas av en välgörenhetsinrättning.

Men flera medlemmar av en expertkommitté förnekar att de skulle ha rekommenderat att huset ska rivas.

"Att riva huset skulle vara detsamma som att förneka Österrikes nazistiska förflutna", sade expertkommittén i ett uttalande i oktober.

Hitler tillbringade bara de första veckorna av sitt liv i huset, men nynazister har trots det vallfärdat till det.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning