Adlercreutz: Inget hinder för SFP att sträva mot 10 procent

SFP:s gruppordförande Anders Adlercreutz Bild: SFP / Johan Hagström

– Det finns ett momentum i politiken, säger SFP:s färska gruppordförande Anders Adlercreutz på partidagen.

Den nyländska riksdagsledamoten Anders Adlercreutz (SFP), som valts till ny ordförande för riksdagsgruppen, bedömer att det finns ett "momentum" i politiken.

– Våra värderingar och vår politik har ett sug över språkgränserna. Det är inte ett hot. Jag är säker på att alla förstår betydelsen av vilken roll SFP kan ha. Ökat inflytande är något som varje parti eftersträvar, säger Adlercreutz då han talade till partidagen i Vasa på lördagen.

– Jag ser ingen orsak att vi inte skulle kunna ha som mål att bli ett tioprocentsparti.

Adlercreutz efterlyser en optimistisk organisation med mer diskussion på fältet och mindre betydelse var man befinner sig.

– Jag efterlyser mer diskussion på fältet och mer påverkan. Vi ska fokusera på idéer, och inte på geografi. Vare sig man bor i Kuopio, Rovaniemi, Vörå eller Helsingfors ska man känna att man är i centrum av beslutsfattandet. Varje region har sina egna styrkor vi måste känna igen.

Adlercreutz ger en eloge till partiordförande Henriksson och teamet bakom regeringsförhandlarna, men lyfter också särskilt upp Svensk Ungdom som bidragit till att locka flest unga kandidater.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson talade också om att utvidga till nya regioner.

– Vi ska också fortsätta med arbetet att etablera SFP i hela Finland. Vi behöver ha kandidater i allt fler kommuner i nästa kommunalval och det arbetet ska vi sätta i gång nu. För jag är helt säker att då människor ser att det i ens egen kommun går att rösta på en SFP-kandidat så kommer intresset att vakna ännu ytterligare, sade Henriksson.

EU-parlamentarikern Nils Torvalds, som i sin kampanj tog sig an att föra kampanj i hela landet, berättade att han plockade röster i 323 olika kommuner i Finland.

– Det torde vara nytt rekord inom SFP:s omständigheter, säger Nils Torvalds.

Nils Torvalds (SFP/Alde), Europaparlamentariker. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning