Sverige tar hem tre IS-kvinnor – frågan om säkerhetshot enligt kurderna

Tre svenska kvinnor och deras barn som suttit i IS-fångläger i norra Syrien ska vara på väg till Sverige, rapporterar Sveriges radio. De väntas landa under måndagen. – De utvisas på livstid för de utgör en säkerhetsrisk, säger Shiyar Ali, representant i Norden för det kurdiska självstyret.

Fångna IS-kvinnor i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Anja Haglund/TT
Niklas Svahn/TT
05.09.2021 17:14
Enligt Ekot på Sveriges radio är de på väg till Sverige med assistans av svenska utrikesdepartementet (UD). Det ska enligt uppgifter till SVT röra sig om tre kvinnor och sex barn som under det närmaste dygnet ska landa på Arlanda.
Det kurdiska självstyret aviserade i början av sommaren att det inte finns tillräckligt med bevis för att ställa de svenska kvinnorna inför rätta. Totalt har det sagts röra sig om 12 kvinnor och 22 barn med anknytning till Sverige, men siffrorna är osäkra.
Kvinnorna utvisas och enligt UD har Sverige då en skyldighet att ta emot dem som svenska medborgare.
Shiyar Ali, representant för det kurdiska självstyret, kan inte bekräfta att de svenska kvinnorna och barnen lämnat lägren under söndagen. Men han säger att alla som inte har kunnat åtalas utvisas i samråd med respektive land. Kvinnor från Finland och Belgien har redan flugits hem.
– De här kvinnorna har varit med i IS, och vi sade för några månader sedan att de som vi inte kan eller har resurser att ställa inför rätta kommer att utvisas på livstid, för de utgör en säkerhetsrisk.
– Bara att de har varit med i en terrororganisation är skrämmande med tanke på vad IS har begått.

Inte retroaktivt

Terrorresor blev förbjudet i Sverige först 2016, då de allra flesta redan hade åkt, och samröre med terrororganisation kriminaliserades först förra året – tre år efter det att IS kalifat föll. Eftersom lagar inte gäller retroaktivt kan de inte användas mot de svenska IS-resenärerna.
Till skillnad från exempelvis Norge har Sverige inte heller möjlighet att ställa IS-anhängare till svars för att ha deltagit i en terrororganisation.
Sverige har kritiserats för sin bristande beredskap för att ta emot IS-återvändare, trots att vi ligger trea i Europa när det gäller antal per capita som anslutit sig till terrorgruppen.

Program för avradikalisering – har vi den typen av verktyg?

– Det är en fråga som många pratar om, att avradikalisera eller avprogrammera. Men det är ingenting som låter sig göras snabbt och det beror också på hur pass radikaliserade människor är. Det finns ingen quick-fix – "det är det här programmet vi använder" – för så ser det inte ut, sade CVE-chefen Jonas Trolle i somras.

ANDRA LÄSER