VM:s discjockey Amanda Harkimo spelar Käärijä på varje match: ”Den fungerar alltid oberoende av publik eller lag”

VM:s discjockey Amanda Harkimo har en bred repertoar av låtar som hon spelar för publiken, men det finns vissa låtar som spelas på varje match.

Amanda Harkimo spelar musik på ishockey-VM
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
18.05.2023 11:08 UPPDATERAD 19.05.2023 13:33
Discjockey Amanda Harkimo ansvarar för musiken vid pauser och avbrott i matcherna i ishockey-VM. Harkimo är en erfaren discjockey som gör sitt sjunde VM. När hon inledde sitt värv med att spela musik på VM så var hon minderårig.
Hon har sett en klar utveckling i utbudet av musik på idrottsevenemang.
– När jag började så var det mest rockmusik som gällde, men nu för tiden vill publiken höra olika stilar och framför allt sådan musik som man kan klappa takten till. Min uppgift är att höja stämningen och sedan givetvis se till att jag med mina musikval kan boosta Finland så att laget vinner. Jag har fått god respons på mina låtval.
Jag skulle aldrig spela Thunderstruck på en klubb.
Vilka låtar som hon väljer beror helt på vilka lag som spelar. Repertoaren ska innehålla musik från de länder som är på isen. Det finns en låt som finns med på Amanda Harkimos spellista i varje match – Käärijäs Cha cha cha.
– Det är en låt som fungerar i varje match – oberoende av vilket lag som är på isen. Det är en låt som är så hajpad att alla känner igen den och alla vill höra.
Utöver Cha cha cha så har Harkimo personliga favoriter som alltid finns med på repertoaren. Till dem hör AC/DC:s Thunderstruck, låtar med JVG som till exempel Ikuinen vappu eller Voitolla yöhön samt Zombie Nations Kernkraft 400.
Amanda Harkimo har sedan 2006 fungerat som discjockey på heltid. Utöver idrottsevenemang som hockey-VM och basketlandslagets matcher spelar hon musik också på klubbar.
– Men på klubbarna är repertoaren en helt annan. Jag skulle aldrig spela Thunderstruck på en klubb, säger Harkimo.

ANDRA LÄSER