Massiva skador i Haiti efter jätteorkanen

Orkanen Matthew har orsakat omfattande skador i Haiti. Flera städer ligger delvis under vatten och minst tio människor har omkommit i ovädret – De första rapporterna visar att städer har drabbats väldigt kraftigt, säger George Hudicourt, vid Star of Hope i Haiti.

Översvämmad gata i Haitis huvudstad Port-au-Prince.
Efter att den kraftigaste orkanen på nästan ett årtionde slagit till mot Dominikanska republiken, Haiti och Kuba dundrar Matthew vidare mot Bahamas och USA, där en miljon människor evakueras.
Sydvästra Haiti har drabbats hårt av ovädret, men det är knappt om information om förödelsen.
– Det är svårt att kommunicera med de drabbade områdena, eftersom kommunikationen slagits ut, säger George Hudicourt, ordförande för Hoppets stjärna i Haiti, till TT.
Han säger att orkanen slog till hårt mot flera städer däribland Les Cayes, den viktigaste staden i den del av Haiti som Matthew slog till mot.
– Städerna har inte bara drabbats av vinden utan också av översvämningar. Men det finns inga exakta dödssiffror än på grund av kommunikationsproblemen, säger Hudicourt som bor i huvudstaden Port-au-Prince, där skadorna blev begränsade.

Städer under vatten

Områden i tre av de större städerna, Les Cayes, Torbek och Aquin, är i praktiken under vatten och en bro som förbinder Port-au-Prince-området och den södra halvön har kollapsat.
– Det är för tidigt att göra riktiga uppskattningar, men det har varit väldigt allvarligt, säger Haitis inrikesminister François Anick Joseph till Reuters.
I USA uppger försvarshögkvarteret Pentagon att landet undersöker möjligheten att skicka ett hangarfartyg och andra fartyg för att hjälpa till.

Familjer separerade

Enligt Cornelia Walther på Unicef ombads invånarna i de mest utsatta områdena att evakuera före orkanen.
– Men många valde att inte göra det förrän i sista minuten, av oro för att lämna sina hem obevakade, säger hon till TT.
– Vi har redan nu fått rapporter om att barn separerats från sina familjer.
En stor oro är tillgången till rent vatten. Vissa förberedelser hade genomförts före orkanen, så en del latriner, vattenreningstabletter, vattendunkar har redan kunnat distribueras till behövande.
Matthew rör sig nu långsamt norrut med en hastighet av 15 kilometer i timmen. På onsdagen väntas den nå Bahamas, och senare USA om några dagar. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd. I South Carolina har guvernören Nikki Haley beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.
ANDRA LÄSER