Sverige får ny rikspolischef

På onsdagen fick den kritiserade svenska rikspolischefen Dan Eliasson gå. Nu utser regeringen Anders Thornberg från Säkerhetspolisen till hans efterträdare.

Anders Thornberg till vänster tillsammans med Säkerhetspoliskolleger från de andra nordiska länderna under ett seminarium i januari.
STOCKHOLM – Aldrig tidigare har polisen varit så uppbackad av politikerna vad gäller resurser man vill satsa på polisen, sade Anders Thornberg på en presskonferens där han presenterades.
Flera medier sände direkt och nyhetsrubrikerna var stora, i Sverige är posten ytterst central och frågor kring polisväsendet i hög grad politiska.
Lag och ordning har blivit teman som i stort sett alla partier nu lyfter upp, och de har bjudit över varandra i resurser till polisen.
Svensk polis genomgår en stor organisationsförändring som har lett till betydande internt missnöje. Brottsuppklarningen har försämrats och medborgarnas förtroende likaså. Mycket av kritiken har koncentrerats till föregångaren Dan Eliasson som regeringen flyttade från posten.
– Öppenhet och modet att säga som det är kommer att prägla mitt jobb som rikspolischef, säger Thornberg.
Thornberg är den första rikspolischefen som är polis till bakgrunden. Han har lett Säkerhetspolisen sedan 2012.
På presskonferensen räknar inrikes- och justitieminister Morgan Johansson upp tre typer av brottslighet som Sverige ska prioritera att bekämpa, och Thornberg säger till nyhetsbyrån TT att han håller med om den listan. På den finns den grova organiserade brottslighet med gängskjutningar, sexualbrottsligheten som har ökat samt vardagsbrottsligheten, med internationella ligor som gör stöldräder.

ANDRA LÄSER