Världsrekord – 1,7 miljoner för Helene Schjerfbeck-akvarell

Helene Schjerfbecks akvarell ”Flicka med blått band”.
HBL
04.06.2021 09:39 UPPDATERAD 04.06.2021 09:56
På torsdagen avslutade Bukowskis sin vårauktion i Stockholm med ett världsrekord. Helene Schjerfbecks akvarell ”Flicka med blått band” såldes för ett slutpris på 1,7 miljoner euro eller näörmare bestämt 17 137 500 svenska kronor. Då hade det mångdubblat sitt utropspris efter en lång budgivning.
1,7 miljoner euro är ett nytt världsrekord för en akvarell av konstnären och det tredje dyraste verket av Schjerfbeck som någonsin sålts på auktion, skriver Bukowskis i ett pressmeddelande.
”Flicka med blått band” är utförd 1909 och enligt Bukowskis har vi att göra med ett sparsmakat och raffinerat porträtt som tillkom under en betydelsefull övergångsperiod i Schjerfbecks konstnärskap, då hennes starkt koncentrerade formspråk utvecklades i en uttalad modernistisk riktning.
Einar Reuter, konstnär och tillika Schjerfbecks förtrogna, skrev 1953 så här om verkets tillkomst:
"Den lilla flickan Fanny hade hon tänkt på som modell för ett par år sedan, och nu besluter hon sig för att måla flickan. På 80-talet skulle flickan ha varit en utmärkt modell med sitt litet violettskiftande ansikte och sin mjöliga hy. Nu hade Helena gärna velat ha modellen litet annorlunda, men när Fanny sedan kommer, känner hon sitt hjärta värmas. Just en sådan liten varelse vill hon måla, känna den nära sig under några korta stunder. Hon tycker, att hon endast i en akvarell kan få fram det spröda i gestalten."

ANDRA LÄSER