Rysk dominans – efter startkaoset

Herrarnas jaktstart kantades av massavhopp och startkaos. I norsk och Iivo Niskanens frånvaro passade Ryssland på att knipa samtliga pallplatser.

De fyra bästa åkarna i jaktstarten kom från Ryssland.
Den isande kylan i Ruka tvingade Internationella skidförbundet (Fis) att skjuta fram damernas jaktstart över tio kilometer från klockan 11.20 till klockan 14.45.
Herrarnas 15 kilometer jaktstart gick som planerat klockan 13.30 – men det blev utan några norska åkare. Och utan Iivo Niskanen, gårdagens vinnare.
– Det är 23 minusgrader på toppen och det är för mycket för mig, säger han.

"Förnuft går först"

Samtliga lämnade återbud på grund av väderförhållandena.
– Vi hade diskussioner tidigare där distansåkarna sade nej. Sprintlaget ville värma upp och se, men vi kom fram till att vi inte kan ta chansen. Det hade kunnat gå bra men det är många tävlingar framöver, sade norska landslagstränaren Arild Monsen.
– Vi kritiserar inte någon, det är upp till var och en. Det är trist att ge ifrån oss den, men förnuft och hälsa kommer först.
Emil Iversen, Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Simen Hegstad Krüger och Pål Golberg hoppade alla av kort innan tävlingen startade.

Kaosstart

När loppet väl drog i gång utbröt tumult.
Många av åkarna hade tagit av sig skidorna och höll på med uppvärmning när arrangörerna meddelade att det var deras tur att ge sig ut i spåret.
Rysslands Aleksej Tjervotkin var en av de olycksdrabbade som inte ens hunnit ta på sig stavarna när startskottet gick.
Efter det norska massavhoppet passade Ryssland på att knipa samtliga pallplatser.
Aleksandr Bolsjunov vann jaktstarten en halv sekund före Sergej Ustiugov och 0,7 sekunder före Artem Maltsev.
Remi Lindholm var bästa finländare då han klättrade från en 26:e plats till 20:a. Perttu Hyvärinen kom 22:a.

ANDRA LÄSER