Whim fick europeiskt pris

Det finska uppstartsföretaget Maas Global tävlade mot 500 andra företag.

Whim erbjuder olika typer av resor till fast månadspris eller fasta pris – kollektivtrafik, taxiresor och hyrbilar.
Maas Globals Whim-app var en av fyra vinnare i tävlingen som ordnas av Europaparlamentet. European Startup Prize for Mobility är den största europeiska tävlingen för uppstartsföretag som fokuserar på mobilitet och hållbar utveckling.
Whim erbjuder olika typer av resor till fast månadspris eller fasta pris – kollektivtrafik, taxiresor och hyrbilar. Appen används dels för betalning, dels för att planera resorna. Tjänsten lanserades först i Helsingforsregionen och har nyligen introducerats i West Midlands i Storbritannien. Under 2018 planeras en etablering i Nederländerna och Belgien.
Som pris får vinnarna fyra månaders konsultjobb från The Boston Consulting Group och en chans att resa runt och presentera sitt företag i Europa.
– Det är en fantastisk chans för oss att se städer, träffa beslutfattare och investerare, säger Veera Aalto på Maas Global.

Ni har satsat mycket på marknadsföring i huvudstadsregionen. Hur många använder er app?

– Det går jättebra, vi har varit förvånade över hur bra starten har gått. Vi har ungefär 2 500 som köper månadspaketet och 28 000 som använder den för enstaka resor. Totalt har appen laddats ner 45 000 gånger.
Det är i och för sig inte så förvånande, eftersom det är billigare att köpa en månads resor i Helsingfors, Esbo eller Vanda via Whim i stället för att ladda sitt resekort på sedvanligt sätt.

I dag kan användaren köpa hur många interna bussbiljetter som helst till ett fast pris. Blir det inte väldigt dyrt för er?

– Ja, det är en utmaning. Vi jobbar med saken, och hoppas att vi kan erbjuda en månadsbiljett i våra paket i framtiden. Det skulle också bli lättare för användaren som då inte behöver aktivera biljett inför varje resa.
Bland annat Toyota, Korsisaari, Veho och Transdev listas som placerare i Maas Global.
ANDRA LÄSER