Ylva Perera blir ny litteraturredaktör på HBL

Jag ser fram emot att vara med och skapa samtal om litteratur på svenska i Finland, säger Ylva Perera, som från och med augusti ansvarar för HBL:s litteraturbevakning.

Ylva Perera.
03.03.2022 16:04 UPPDATERAD 03.03.2022 16:05
Ylva Perera är litteraturvetare och kulturjournalist med bakgrund på bland annat Svenska Yle och Nya Åland. På senare tid har hon också skrivit kolumner och litteraturkritik för HBL, vid sidan av sin litteraturvetenskapliga forskning om antifascism i finlandssvensk litteratur, i synnerhet med fokus på Mirjam Tuominens författarskap.
Perera tillträder som litteraturredaktör på HBL den 1 augusti. Hon efterträder Pia Ingström.
– Jag ser en möjlighet att jobba med två saker som jag tycker är jätteviktiga: litteratur och journalistik. Som forskare har man nöjet att jobba med litteratur på ett väldigt djupt plan, nu ser jag fram emot att få jobba mera folkbildande och med tanke på en levande offentlighet, att helt enkelt vara med och skapa samtal om litteratur på svenska i Finland. Det känns jätteroligt!

Har du tänkt dig några förändringar i HBL:s litteraturbevakning de kommande åren?

– Jag tror det är bra att börja med att först se vad som finns och vad som fungerar innan man börjar domdera om nyskapande. Men visst hoppas jag kunna rekrytera nya kritiker och fundera på hur vi kan göra recensionsgenren ännu mer aktuell, angelägen och kopplad till den pågående samhällsdebatten – utan att ge avkall på den eftertanke som hör till genren.

Vill du ge HBL:s läsare ett par boktips för våren?

– Nyligen läste jag Mats Jonssons seriealbum När vi var samer, det rekommenderar jag varmt! Kontexten är svensk men det är värdefull läsning också för finländare. En annan svensk bok, en ungdomsbok, jag kan rekommendera är Grim av Sara Bergmark Elfgren, den handlar om spöken och hårdrock – väldigt bra!
– Sen är jag säkert inte den enda som känner att det just nu skulle vara viktigt att läsa litteratur från öst. Själv tänkte jag ta itu med Krig och fred av Tolstoj.

ANDRA LÄSER