Ishockeyns unga VM-hjältar tömde prisbordet på årets Idrottsgala

Kevin Lankinen valdes till Årets förebild medan Kaapo Kakkos gyllene vår gav honom priset för Årets genombrott samt Årets unga idrottare.

Mamman Christa Grönlund tog emot priset för Årets förebild på Idrottsgalan i stället för sonen Kevin Lankinen, som tackade för priset via videosamtal.
16.01.2020 21:21 UPPDATERAD 17.01.2020 08:13
Finlandssvenska ishockeymålvakten Kevin Lankinen spelade sig in i folkets hjärtan under ishockey-VM i maj i fjol. 24-åringen var alldeles magisk då herrlandslaget gick från skräll till skräll genom VM-slutspelet och hela vägen till guldet. "Finlands artigaste ishockeyspelare" utmärkte sig också utanför rinken och framför allt hans intresse för läsande skapade rubriker.
Lankinen vill uppmuntra framför allt unga att läsa mera och Facebook-gruppen "Lankisen lukupiiri", Lankinens läskrets, som grundades efter VM har i dag över 14 000 medlemmar.
– Det här betyder väldigt mycket åt mig och jag är mycket tacksam. Det är kul att jag på äldre ålder kan vara en förebild och med mitt exempel kan inspirera andra, säger Lankinen i sitt tacktal per video.
Lankinen spelar sin andra säsong i Nordamerika i AHL-laget Rockford IceHogs som är NHL-klubben Chicago Blackhawks farmarlag. Lankinen spelar i AHL:s All Star-match i slutet av januari.

Dubbel för Kakko

Priset för Årets genombrott gick till Lankinens lagkamrat i VM-guldlaget: Kaapo Kakko. U18-världsmästaren från 2018 inledde året 2019 med att vinna U20-VM i Kanada. Kaapo axlade hjälterollen i JVM-finalen mot USA då han slog in segermålet i amerikanernas nät i nästsista spelminuten.
Kakko gjorde en fenomenal säsong i FM-ligan då han på 45 grundseriematcher stod för 22+16=38 poäng för Åboklubben TPS. Lejontränaren Jukka Jalonen tog ut superlöftet till sin VM-trupp och ynglingen levererade. I VM-premiären mot Kanada gjorde Kakko två mål och nästa dag mot värdnationen Slovakien blev det hattrick.
Kakkos storartade VM slutade som bekant i guldfest och säsongen avrundades i NHL-draften där Kakko valdes som andra spelare totalt av New York Rangers, där han snabbt etablerade sig som ordinarie spelare.
– De senaste åren i mitt liv har varit fartfyllda med VM-guld i U18, juniorerna och med herrarna. Jag vill tacka tränarstaben i TPS och hela laget att jag fick chansen att slå igenom. Förra åren var en fin tid i min karriär, säger Kakko per video.
Genombrottspriset var inte det enda priset för Kakko. 18-åringen valdes föga överraskande till Årets unga idrottare av Sportjournalistförbundet.

ANDRA LÄSER