Antalet dödade stiger i Iran – internet nere

Protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död fortsätter att rasa i Iran. Enligt iransk statlig tv har fler än 20 personer dödats i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Demonstranter i centrala Teheran på onsdagen. Den här bilden togs av en privatperson och har sedan lämnats vidare till nyhetsbyrån AP.
23.09.2022 07:33 UPPDATERAD 23.09.2022 14:15
Den senaste veckan har protester skakat Iran, och dödssiffran till följd av dem stiger.
 Hittills uppges åtminstone 17 personer ha dödats – men internationella organisationer gör gällande att dödstalet är ännu högre.
Protesterna bröt ut när en 22-årig kvinna, som gripits av den islamiska diktaturens moralpolis, omkom i häktet. Brottet hon misstänktes för var att inte ha burit den obligatoriska slöjan på rätt sätt.
Kvinnor i Iran blottar sina huvuden, bränner sina slöjor och ropar slagord som ”Kvinna, liv, frihet”. Andra publicerar videoklipp på sociala medier där de klipper sitt hår i protest.
I ett försök att stävja den växande proteströrelsen har Iran nu stängt av internet i delar av Teheran och Kurdistan och blockerat plattformar som Instagram och Whatsapp, rapporterar The Guardian.
– Sociala medier är avgörande för att mobilisera demonstranter, inte bara för att samordna sammankomster utan också för att förstärka motståndet, säger Azadeh Akbari som forskar i cyberövervakning vid universitetet i Twente i Nederländerna till tidningen.
En iransk aktivist som lever i exil i Spanien säger att hon är orolig för att tilltaget allvarligt hotar säkerheten för dem som protesterar.
– Under de senaste protesterna stängde regeringen av internet flera dagar i taget. Under den tiden dödades och arresterades demonstranter.

"Ska utredas"

En iransk aktivist som lever i exil i Spanien säger att hon är orolig för att tilltaget allvarligt hotar säkerheten för dem som protesterar.
– Under de senaste protesterna stängde regeringen av internet i flera dagar i taget. Under den tiden dödades och arresterades demonstranter.
Enligt Irans president Ebrahim Raisi ska kvinnans död utredas. Samtidigt anklagar han västmakterna för hyckleri och framhåller att rättsläkarens rapport inte pekar på polisövergrepp.
– Var så säker, det kommer definitivt att undersökas, säger Raisi till reportrar i samband med FN:s generalförsamlings sammankomst i New York.

Sanktioner

Samtidigt meddelar USA att man riktar sanktioner mot Irans moralpolis. I ett uttalande säger USA:s finansminister Janet Yellen att de håller moralpolisen ansvarig för Mahsa Aminis död.
"Mahsa Amini var en modig kvinna vars död i moralpolisens förvar var ännu en brutal handling av den iranska regimens säkerhetsstyrkor mot sitt eget folk", säger Yellen.
Tyskland kallar angreppen på de iranska kvinnorna för en "attack mot mänskligheten".
– Vi är på de iranska, modiga kvinnornas sida, säger den tyska utrikesministern Annalena Baerbock till reportrar vid FN-sammankomsten.
FN:s kvinnoförbund säger i ett uttalande att man är "djupt bekymrad" över dödsfallet och kräver att händelsen utreds av en oberoende part.
“De exakta orsakerna och omständigheterna kring hennes död är oklara. Vad som står klart är att hon greps och behandlades på ett sätt som bryter mot de grundläggande mänskliga rättigheterna”.
Iranska kvinnor samlades utanför den iranska ambassaden i Berlin i tisdags. På bilden syns den 22-åriga kvinnan som dog i den iranska moralpolisens häkte. Arkivbild.

Väcker känslor

Kvinnornas protester väcker även känslor utomlands, och stödprotester har ordnats på olika håll i världen. Många iranska kvinnor som bor utomlands känner att Aminis öde lika gärna kunde ha varit deras egna.
– Hon åkte till Teheran för att träffa sin familj. Jag sade till min mamma att det lätt hade kunnat vara jag, eller min syster, eller min kusin, säger 48-åriga Sara som i dag är lärare i Frankrike.
Protester har genomförts förut i Iran, men analytiker tror att dessa protester utgör en ny utmaning för det islamiska systemet under Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei, eftersom de nu äger rum över hela landet och har ett bredare stöd.

ANDRA LÄSER