Efter åtta år vid makten utmanas norska Høyre av Arbeiderpartiet

Enligt vissa uträkningar är det bara drygt 140 000 röster som krävs för att den sittande statsministern i Norge ska få fortsatt förtroende och göra det nästan omöjliga: vinna en tredje mandatperiod. Men även om Erna Solberg skulle göra det är det inte klart att hon kan bilda regering. Det avgör de små partierna.

Fredrick Bjerke tror inte riktigt på opinionsmätningarna som visar att Senterpartiets stöd sjunker. Han säger att stödet på fältet är stort.
11.09.2021 08:00 UPPDATERAD 21.09.2021 10:16
Christian Fredrik, kung i Norge 1814, var den som såg till att Norge fick en så långtgående demokratisk författning i den svensk-norska unionen. I dag står hans staty nedanför Stortingsbyggnadens huvudingång med blicken riktad mot Eidsvoll plats. Året 1814 är historiskt i Norge för då blev Stortinget den lagstiftande församlingen i landet.
Ner längs Karl Johan gate har de norska partierna slagit upp valstugor för att övertyga de sista osäkra väljarna att gå till valurnorna den 13 september eller förhandsrösta fram till den 10.
Den nuvarande statsministern Erna Solberg från det konservativa Høyre är en populär statsminister. Norrmännen anser att hon har klarat sina åtta år vid makten på ett bra sätt med flyktingtillströmningen 2015 och pandemin några år senare.

ANDRA LÄSER