Sannolikt att se norrsken i natt

Himlen lystes upp av norrsken i stora delar av landet under natten till måndagen på grund av stormigt rymdväder. Även nästa natt bådar gott för norrskensentusiaster.

En bild av norrsken i Äkäslompolo den 15 januari 2022. Sannolikheten för norrsken är stor i hela landet under tisdagen, uppger Meteorologiska Institutet. 
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
27.02.2023 21:06
Sannolikheten att se norrsken är särskilt stor i landets mellersta och norra delar, där vädret klarnar upp under kvällen, säger jourhavande meteorolog Jani Parviainen vid Meteorologiska Institutet.
I södra Finland är molnigheten däremot riklig vilket gör det svårare att bedöma hur bra norrskenet syns. Under natten till måndagen siktades norrskenet på många håll i södra Finland.
– Chansen är också god i dag eftersom solvinden fortfarande är ganska stark, säger Parviainen.
Att kraftiga norrsken förekommit runtom i landet beror på att solen har haft ett starkt utbrott på söndagen, som har orsakat en kraftig solvind.
– Det leder till att stora mängder partiklar regnar ner över jorden. Partiklarna krockar med partiklarna i atmosfären, vilket ger upphov till norrskenet som skiftar i rött och grönt.
Att så här pass kraftiga norrsken syns i södra Finland har inte hänt särskilt ofta under de senaste åren. Men under de kommande åren kan det bli vanligare.
Solen är nämligen inne i en ny aktiv fas efter flera lugna år. Det tar ungefär elva år för solen att gå igenom en aktivitetscykel, från en passiv fas till en mer aktiv.
– Jag tror att vi kommer att få många chanser att se norrsken i söder under de närmaste åren, säger Parviainen.

ANDRA LÄSER