Stormvarning: Meteorologiska räknar med fällda träd och elavbrott

Stormen växer sig kraftigare under natten till söndag.

Vindarna tilltar till storm under natten till söndag.
Vindarna tilltar till stormvindar under lördagskvällen och natten till söndagen, uppger Meteorologiska Institutet. I de sydvästliga delarna av landet räknar man med kraftiga stormbyar. Orsaken till den nya stormen ligger i ett kraftigt lågtryck som drar in över landet, vilket innebär stormvindar i de södra och mellersta delarna av landet – omkring 25 m/s i Satakunta, Egentliga Finland, Birkaland och Egentliga Tavastland.
– De kraftigaste stormbyarna kan orsaka skador och elavbrott. I de södra och mellersta delarna av landet kan bristen på tjäle innebära att träd faller lättare, säger jourhavande meteorologen Antti Kokko i ett pressmeddelande.
Österbotten har enligt nyhetsbyrån SPT klarat sig lindrigt undan, i motsats till exempelvis Väst- och Östnyland. SPT hänvisar till exempel till Räddningsverket i Östra Nyland som uppger att Strandgatan och Svinövägen i Borgå är avstängda på grund av översvämning.
Västra Nylands räddningsverk meddelar att de fått in cirka hundra uppdrag under lördagen. I Ekenäs har man också stängt av vägen nära stranden.
– Den sydvästliga vinden har höjt havsnivån med ungefär en meter, säger man på lägescentralen vid räddningsverket.
I och med lågtrycket stiger havsvattnet mycket högt på Skärgårdshavet och Bottenhavet. På Finska viken, Kvarken och Bottenviken räknar man med högt vattenstånd. Våghöjden blir hög, över 4 meter, på de sydliga och sydvästra havsområdena.
ANDRA LÄSER