Analys: Putin har vänner som hjälper honom kringgå sanktionerna – Ukraina upplever iranska robotar som ett allvarligt hot

Ryssland är isolerat – men Vladimir Putin har fortfarande många vänner runtom i världen.  

Ryssland har avfyrat hundratals drönare mot Kiev och andra städer i Ukraina. Drönarna är tillverkade i Iran.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
10.11.2022 19:12 UPPDATERAD 11.11.2022 14:46
Europa och USA har infört strikta sanktioner mot Ryssland. Men det betyder inte att Ryssland är helt isolerat. President Vladimir Putin har fortfarande bundsförvanter, som hjälper Ryssland att kringgå sanktionerna och fortsätta kriget i Ukraina.
Iran har försett Ryssland med hundratals drönare, som den ryska invasionsstyrkan använt med förödande effekt mot infrastruktur och civila mål i Ukraina. Det har varit en offentlig hemlighet länge, men först för några  dagar sedan medgav Iran officiellt att landet sålt Ryssland drönare. Leveranserna skedde före kriget, enligt Teheran, men enligt medierapporter förbereder sig Iran för att skicka ytterligare hundratals drönare och eventuellt ballistiska robotar till Ryssland.
Enligt ukrainsk underrättelsetjänst har Ukraina lyckats skjuta ned över 300 iranska drönare. En stor del har varit Shahed-136-kamikazedrönare som exploderar då de träffar sitt mål. De är svåra att upptäcka och har en räckvidd på flera tusen kilometer. En del har nått sina mål, för Ryssland avfyrar dem i stora svärmar så de ukrainska styrkorna inte hinner skjuta ned alla.

ANDRA LÄSER