Sveriges överbefälhavare varnar: ”Risk för incidenter över Östersjön”

Norra Europa fortsätter vara friktionsytan mellan Ryssland och väst. Den militära aktiviteten i Östersjöområdet ökar, och därmed också risken för incidenter. Det säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén. Försvarsminister Peter Hultqvist vill gärna att Ryssland bjuder in Sverige som observatör till sin stora militärövning i höst.

Finska och svenska förband övade tillsammans utanför Gotland i fjol. Snart är det dags igen under storövningen Aurora 17. Samtidigt ordnar Ryssland en storövning.
03.07.2017 20:17 UPPDATERAD 04.07.2017 12:32
VISBY Den svenska politikerveckan Almedalen hålls i medeltida Visby på Gotland. Ön är ett drömresemål med sitt läge mitt i Östersjön – men utsatt av precis samma orsak. När försvars- och säkerhetspolitik är på temat ligger frågorna geografiskt nära, och är också sett i tid högaktuella.
För bara två veckor sedan flög ett ryskt stridsflyg mycket nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön. Också ett amerikanskt flyg råkade ut för samma sak.

Siffror

1,0 procent är Sveriges försvarsbudget i förhållande till bnp.
1,6 procent är Finlands försvarsbudget av bnp.
5,3 procent är de ryska försvarsutgifterna runt Östersjön av bnp.
Den svenska överbefälhavaren Micael Bydén säger att osäkerheten har ökat i området och det "tar sin utgångspunkt och drivs av det ryska agerandet och rysk förmågehöjning".
Den militära närvaron har ökat i Östersjön, vilket också ökar risken för olyckor.
– Vi ser fler och vi ser aktiva aktörer. Vi ser mer övningsverksamhet, vi ser framgruppering av förband och markering av närvaro.
I höst ordnar Sverige storövningen Aurora 17 med 20 000 deltagare, också från Finland – Sveriges och Finlands försvarssamarbete är djup. Samtidigt ordnar Ryssland storövningen Zapad.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist säger att Sverige är transparent med sin övning och har bjudit in observatörer från Ryssland och andra länder. Däremot har Sverige inte blivit inbjudet till den ryska övningen, och han säger sig gärna se en sådan inbjudan.
Kan de militära övningarna som Auror ha en destabiliserande verkan?
– Definitivt inte. Vi har full rätt att öva på vårt sätt. Ingen har rätt att lägga sig i den frågan över huvud taget. Vi har rätt att öka vår militära förmåga, vi har rätt att göra det också tillsammans med andra som vi har inbjudit, säger Hultqvist till HBL.

"Inte rädd"

Efter år av nedrustning stärker Sverige nu sin försvarsförmåga. 10 miljarder kronor, motsvarande miljard euro, har lagts till i försvarsbudgeten fram till 2020, och så sent som i våras kom ett nytt tillskott på drygt 40 miljoner euro. Bland annat Gotland får har igen fått fast förband.
Kritikerna menar ändå att det här inte räcker till.
Michael Bydén säger att den svenska försvarsmakten kommer att nå satta mål, men att det kräver tuffa prioriteringar och att mer pengar kommer behövas på sikt. Försvarsförmågan måste enligt honom sättas i relation till omvärlden, läs Rysslands. Är Sveriges lägre "kommer vi successivt att utsätta oss för ökade risker".
Ryssland har dubblerat sina militärutgifter på tio år. Även om den ökningen officiellt sagt inte ska fortsätta är effekten ändå "som om de går på stereoider", säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare och Rysslandsexpert på Totaltförsvarets forskningsinstitut.
Ryssland ser enligt henne samarbeten som stärker sammanhållningen mellan västländer som "oroande". Samtidigt säger hon att det i det ryska militärstrategiska tänkandet ingår att landet inte vill aktivera Natos artikel fem, det vill säga att militäralliansen kommer medlemsländer till undsättning. Därför räknas "alla förmågor" som finns i Östersjöområdet som avskräckande när Ryssland gör sina bedömningar.
Peter Hultqvist lyfter fram det finsk-svenska samarbetet och säger sig vara övertygad om att det har en stabiliserande effekt.
article_image index="2"]
Trots att retoriken i förhållande till Ryssland kanske är hårdare i Sverige än den finländska, betonar Micael Bydén att sannolikheten till ett väpnat militärt angrepp mot Sverige är mycket låg.
– Går jag omkring och är rädd? Nej, jag går inte omkring och är rädd för Ryssland. Däremot följer vi utvecklingen mycket nära.
Finlands ambassadör i Sverige Matti Anttonen säger att Finland delar Sveriges Rysslandsanalys men lyfter fram att Finlands relation till Ryssland är bredare. Den handlar också om handel, investeringar och turism.
Enligt honom har Finlands försvar inte varit starkare än i dag sedan andra världskriget men menar ändå att Finlands viktigaste försvar "alltid är diplomati".

ANDRA LÄSER