Finlands tålamod och Pukkis kyla gör att kvalet lever

Tre poäng var det enda som dög. En seger krävdes för att den finska playoffdrömmen i VM-kvalet skulle leva vidare. Och visst fixade Finland det även om inledningen var mer än lovligt trög. 2-0 till Finland.

Teemu Pukki är herrlandslagets bästa målskytt genom alla tider.
AnalysJonas von Wendt
12.10.2021 18:53 UPPDATERAD 13.10.2021 09:19
I knappt 40 minuter trampade Finland vatten i den kyliga kvällen i Nur-Sultan. Passningsspelet var långsamt, tempot saknades och Kazakstan hade inga större problem med att hålla Finland på mattan.
Men i slutet av första halvlek exploderade Finlands offensiv plötsligt. Albin Granlund fick en fin chans men skottet gick utanför. Lite senare fick Polenproffset en chans till. Träffen var klockren men bollen tog i ribban. Sen var det Robin Lods tur att försöka efter förarbete av Fredrik Jensen.
Jensen ersatte Joel Pohjanpalo som tvingades utgå då han föll våldsamt i en närkamp. En kazakstansk skalle kan ha söndrat näsan på Turkietproffset och till råga på allt slog han bakhuvudet i det hårda konstgräset då han föll tämligen handlöst.
Pohjanpalo försökte fortsätta men signalerade snabbt att det var slutspelat för denna gång. Synd då Pohjanpalo i de senaste matcherna varit Finlands farligaste spelare. Inte alls omöjligt att han ådrog sig en hjärnskakning i fallet.
I stället steg Teemu Pukki fram. Bollen letade sig fram till Norwichanfallaren och avslutet var magnifikt. En elegant lättning och 0-1.
Markku Kanerva möblerade om riktigt rejält i startelvan efter det spel- och resultatmässiga misslyckandet mot Ukraina i lördags. Fem nya spelare i startelvan.
Trotjänarna Paulus Arajuuri och Joona Toivio satt på bänken då de fick se en glimt av framtiden i form av Leo Väisänen och Robert Ivanov. Duon skötte sig bra även om Kazakstan inte på långa vägar kan jämföras med den karusell Ukraina bjöd Toivio och Arajuuri på i lördags.
Ivanov slog inledningsvis bort en enkel boll men uppträdde efter det med stor pondus.
Kanervas fäbless för 5-3-2 har varit en het fråga en längre tid. Ibland har det fungerat, ibland inte. Nu gick Kanerva in för en fyrbackslinje med Granlund och Niko Hämäläinen som ytterbackar. Rasmus Schüller och Glen Kamara tog hand om det centrala mittfältet tillsammans med Urho Nissilä och så återfanns Robin Lod i en offensiv mittfältsroll.
Nissilä var alldeles utmärkt och är med sin framfusighet, sin avighet och sin skottvillighet ett utmärkt alternativ att ta till. Spelare som har förmågan och modet att skjuta från distans växer inte på träd i Finland.
Schüller är alltid att lita på och med honom vid sin sida fick också Kamara i gång sig själv efter frossan mot Ukraina.
Kazakstan var och är ingen optimal mätare men kanske att en tämligen enkel och säker seger var precis vad ett aningen ifrågasatt landslag behövde just nu.
Teemu Pukki gjorde 0-2 alldeles i inledningen av andra halvlek då den hemmalagets målvakt lämnade retur på Urho Nissiläs luriga skott.
Målet var nummer 33 i landslagdressen för anfallsstjärnan. Med det är han bäst genom alla tider i herrlandslaget. Den största genom alla tider, Jari Litmanen, mäktade med 32 fullträffar i landslaget.
Kazakstan har gjort ett rätt hyfsat kval men på basis av insatsen mot Finland är det svårt att förstå hur Ukraina lyckats tappa fyra poäng mot det här laget. Visserligen väldigt välkomna poängtapp för Finland som efter 0-2 hade matchen som i en liten ask. Ska man hitta något negativt i det finska spelet var det närmast att det inte blev flera mål. Det här kunde lätt ha slutat 5-0. Minst.
Med tanke på att målskillnaden avgör om två lag slutar på samma poäng hade några strutar till suttit fint.
Finland har två matcher kvar i kvalet, två väldigt svåra matcher. Bosnien borta i industrins och smoggens Zenica innan det hela avslutas på Olympiastadion mot Frankrike 16 november.
Allt annat än en lätt avslutning med andra ord. Segern i Nur-Sultan var ett litet fall framåt men det ultimata testet väntar om en månad.
Positivt att Pukki har hittat målformen igen. Positivt också att spelarna som fick chansen mot Kazakstan tog den.
Tre poäng var minimimålsättningen. Det försiktigt positiva formbeskedet var också välkommet.

VM-kval, grupp D:

Kazakstan-Finland 0-2 (0-1)
Mål: 45 min Teemu Pukki 0-1, 48 min Pukki 0-2.
Finland: Hradecky; Granlund (78 min Raitala)-Väisänen-Ivanov-Hämäläinen; Lod ( 90 min Taylor)-Schüller-Kamara-Nissilä (90 min Riski); Pohjanpalo (33 min Jensen)-Pukki (78 min Valakari)
Ukraina-Bosnien 1-1
Frankrike 6 3 3 0 8-3 12
Ukraina 7 1 6 0 9-8 9
Finland 6 2 2 2 7-7 8
Bosnien 6 1 4 1 8-7 7
Kazakstan 6 0 3 3 5-10 3
Återstående matcher
13.11:
Bosnien-Finland
Frankrike-Kazakstan
16.11:
Finland-Frankrike
Bosnien-Ukraina
Gruppsegrarna i det europeiska VM-kvalet går vidare till VM i Qatar. Grupptvåorna kvalspelar med två gruppsegrare från Nations League om ytterligare tre VM-biljetter. VM i Qatar spelas i november-december 2022.
Alla tiders målskyttar i Finland:
33 mål: Teemu Pukki
32: Jari Litmanen
29: Mikael Forssell
22: Jonatan Johansson
20: Ari Hjelm

ANDRA LÄSER