Från och med i dag jobbar kvinnorna "gratis" året ut

Kvinnors inkomst är 84,3 procent av männens – så stor är löneskillnaden i Finland. Det innebär att kvinnorna jobbar "utan lön" resten av året, lyfter tjänstemannafacket STTK fram under sin kampanjdag.

Kvinnans euro är drygt 84 cent i Finland. På torsdagen uppmärksammas löneskillnader mellan könen.
I fjol inföll kampanjdagen kvinnors avlöningsdag den 1 november, vilket betyder att små steg mot ökad lönejämställdhet har tagits under året. Då var den oförklarliga löneskillnaden 83,8 procent.
Men arbetet för att uppnå jämställda löner går alltför långsamt i Finland, anser tjänstemannafacket STTK. I ett pressmeddelande lyfter fackorganisationen fram att inte ens kvinnors klart ökade utbildningsnivå har påverkat klyftan, som i stort varit nästan oförändrad i årtionden.
Det är just STTK som infört kampanjdagen för tio år sedan.
Anja Lahermaa, som är jurist och jämställdhetsexpert på STTK, räknar i pressmeddelandet upp åtgärder för att komma åt löneskillnaderna: öppenhet om löner, ett jämnare uttag av föräldraledigheter, ett arbetsmarknadssystem som främjar jämställd lönesättning, minskad yrkessegregation och att lönesystemen och jämställdhetsplanerna utvecklas.
STTK vill att det ska betalas lika lön för samma eller likvärdigt arbete. För det behöver man göra en utvärdering av det faktiska arbetet, eftersom också väldigt olika arbetsuppgifter kan vara lika krävande. Den utvärderingen ska göras i samarbete mellan arbetsgivaren och personalrepresentanter, kräver STTK.

ANDRA LÄSER