Kommentar: Det börjar kännas pinsamt att inte fatta gangsterkulturen

Det finns en brutal verklighet utanför den finlandssvenska medelklassens kulturella centrum, och den tar sig uttryck i både musik och våld. Det börjar kännas pinsamt att inte ha en susning om vad som pågår, skriver Jonas Forsbacka.

Rapparen Milan Jaff spexade framför kamerorna när rättegången inleddes i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på måndagen. I våras dömdes han till sammanlagt 10 års fängelse för dråpförsök, skjutvapenbrott, grovt rån, grovt frihetsberövande, narkotikabrott och förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Samt misshandel och övergrepp i rättssak.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
16.10.2022 19:06 UPPDATERAD 16.10.2022 19:14
Jag traskade nyligen genom vackra Katarina kyrkogård på Södermalm i Stockholm, och kände mig som en lillgammal kulturgubbe när jag stannade upp och fotograferade Cornelis Vreeswijks gravsten, som ligger i närheten av både Gösta Ekmans, Michael Nyqvists och Anna Lindhs.
Ännu töntigare kände jag mig när min kompis berättade att rapparen Nils ”Einár” Grönberg också ligger begraven här, bara ett stenkast bort. Den nittonåriga rapartisten sköts till döds i Hammarby sjöstad den 21 oktober i fjol, indragen i en av de brutala gängstrider som pågår i Sverige.
Jag gick inte och fotograferade graven, utan tänkte för mig själv att jag inte hade tid.

ANDRA LÄSER