Wallström: Läget i Östersjön har lugnat ner sig

Spänningarna i Östersjön har lättat i någon mån, säger svenska utrikesministern Margot Wallström som träffade sin kollega Timo Soini (Sannf) i Helsingfors på torsdagen.

– Jag kan inte se att spänningarna skulle ha ökat och när det gäller vårt territorium har vi inte sett fler provokativa handlingar av det slag vi haft exempel på tidigare, sade Margot Wallström på en presskonferens efter mötet.

Hon konstaterade att det inte längre förekommit kränkningar av svenskt luftrum eller svenska vatten och att det inte förekommit incidenter med flygplan som flugit med avstängda transpondrar. Men i sommar ordnas igen flera stora sedvanliga militärövningar i Östersjöregionen samtidigt.

– Det blir en fråga om att hantera det så att vi kan minska på spänningarna och utföra dessa väntade och planerade övningar på ett rimligt sätt, underströk Wallström.

Ryssland och Wallströms besök hos ryska utrikesministern Sergej Lavrov var en av frågorna som Soini och Wallström diskuterade. Wallström var en av de sista i EU-kretsar att besöka Ryssland. Sverige har ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv på relationerna med Ryssland, förklarade hon. På kort sikt går politiken ut på att upprätthålla sanktionerna tills det blir en ändring i Rysslands agerande på Krim och i östra Ukraina, på lång sikt inser Sverige att Ryssland är en stor granne i öst.

– Det var ett möte där vi skapade ömsesidig respekt, och jag upprepade förstås principerna för EU:s politik, men det gör det också möjligt för oss att tala direkt med varandra, sade Wallström som inte tror att det blir aktuellt med ett ryskt presidentbesök i Sverige.

Utrikesminister Timo Soini är nöjd med att Sverige värmer upp relationerna till Ryssland.

– Det är bra att man samarbetar och umgås i regionen. Jag tycker det är väldigt smart att även om Sverige och Ryssland kritiserar varandra i aktuella frågor så har de ett längre perspektiv där de förstår att det här är en närregion där man måste komma överens. Vi har alltid trott på att upprätthålla en dialog med Ryssland även om vi varit i svåra situationer, sade Soini.

Utrikespolitisk konferens

Soini meddelade att det i början av september ordnas en utrikespolitisk konferens på hög nivå som han och Wallström ska stå värdar för. Konferensen, som är en del av Finlands 100-årsjubileum, ordnas på det svensk-finska kulturcentret Hanaholmen i Esbo.

Där kommer deltagarna bland annat att kunna beundra en skulptur av den svenska konstnären Anna Uddenberg som Sverige ger Finland i gåva till 100-årsjubileet. Den avtäcks av kung Carl XVI Gustaf när de nordiska kungaparen besöker Finland i början av juni på inbjudan av president Sauli Niinistö. Sveriges andra gåva till Finland är ett forskningsprojekt som gäller skogsbruk och bioenergi och omfattar tolv tvååriga forskarbefattningar som delas jämnt mellan Finland och Sverige.

ANDRA LÄSER