Absurt steriliseringstvång i Finland

Samtidigt som regnbågsflaggan vajar över Islamiska statens huvudstad Raqqa tvingas transpersoner till sterilisering vid könsbyte i Finland. Och i Sverige ökar köerna till könsutredningsmottagningarna. Det är inte lätt att ha könsdysfori i en dysfunktionell värld.

Plötsligt dök bilden på den gamle gymnasiekompisen upp i flödet på Facebook. Men han såg inte längre ut som jag mindes honom. Nu bar han rosa peruk och läppstift. Och skägg. Namnet var ändrat från Alex till Alexandra.

Egentligen är det väl inte så konstigt. Alexandra hade tagit steget ut och börjat på en "könskorrigerande" resa. För henne var det självklart. Det var upp till mig att efter 25 år som killkompisar tänka om i min mentala uppfattning av henne. Hon skulle inte behöva förklara och försvara sig, även om jag hade tusen frågor.

Men min nyvunna väninna är inte ensam. Allt fler svenskar mår dåligt av det kön de tillskrevs vid födseln. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet har köerna till könsutredningsmottagningarna i Stockholm ökat markant de senaste åren. Närmast explosionsartat är antalet könsremisser till barn- och ungdomspsykiatrin vilka har ökat med 100 procent varje år sedan 2013.

Även diagnosen könsdysfori ökar, men inte bara i Sverige utan i hela världen. Det är då hen varken känner sig som kvinna eller man, utan har en icke-binär identitet. Många som utreds är unga, den yngsta i Stockholm var bara fem år gammal.

Forskarna har ännu inga svar till varför man ser den här kraftiga ökningen just nu. Orsakerna kan vara både sociala och psykologiska, det är mer accepterat att "komma ut" och inte lika stigmatiserande. Inte minst har de sociala förutsättningarna förändrats för transpersoner där fixstjärnor som Conchita Wurst tagit täten.

En mer häpnadsväckande orsak till könsdysfori som också diskuteras är påverkan från miljögifter. I försök på möss har man sett att miljögifter kan ha hormonstörande egenskaper på kroppen. I SvD:s artikel talar forskaren Louise Frisén om att antalet barn som föds med avvikande könsutveckling även ökar i världen. Det kan vara testiklar som inte vandrar ner till pungen, eller urinrörsmissbildningar som hypospadia.

Den psykiska ohälsan är stor inom gruppen. Väntan på att få börja hormonbehandling kan verka olidlig. I många länder hårdnar också klimatet mot hbtq-personer. Transpersonerna är kanske bland de mest utsatta. Donald Trump gick i veckan ut med ett uttalande om att transpersoner inte var välkomna i det militära. Soldaterna skulle vara fokuserade på att "vinna" i stället.

Detta kommer samtidigt som en regnbågsflagga hissas över den homofoba terrorsekten Islamiska statens huvudstad Raqqa. Bilden som spridits på sociala medier visar hur queer-kompaniet inom de kurdiska YPG-styrkorna håller upp en banderoll med texten "these faggots kills fascists".

Men det verkar inte räcka med att hbtq-personer visar att de är en del av samhället som vilka andra. Kampen förs inte bara med vapen i hand i Syrien, utan även på hemmaplan. En seger är att den svenska regeringen har beslutat om att kompensera alla dem som tidigare tvingades till tvångssterilisering vid könskorrigering. De 800 personer som drabbades före den nya lagen 2013 kommer att kunna få 22 000 euro var i skadestånd.

Finland har fortfarande som krav en sterilisering då man vill korrigera kön. Det har landet fått kritik för och Europadomstolen har slagit fast att steriliseringskravet kan vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Situationen i Finland är absurd. Det är inte omöjligt att tänka sig att varje person som den nuvarande regeringen i dag tvingar till sterilisering om några år kommer att kunna kräva skadestånd.

Det är dags att tänka om!

Fotnot: Alexandra heter egentligen något annat.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning