Absurt kalla Kalevi Kilpi kommunist

Kommentar till bokrecensionen (HBL 7.6) av Peter Stenlund om Sylvi Kekkonens delegationsresa till Kina 1953: En av statsledningen sanktionerad resa till Kina 1953 var onekligen ett djärvt företag – om också i form av kulturdelegation – som dock leddes av presidentens maka. Kalla kriget hade gått upp i varv i Fjärran Östern där kinesiska trupper nästan hade mött amerikanska på slagfältet i Koreas norra del. Arméchefen MacArthur sades ha förespråkat användning av atomvapen när det gick dåligt för amerikanerna.

Mot bakgrunden av detta var Kustaa Vilkunas beslut att ta emot ett uppdrag av CIA under delegationens rundresa chockerande – åtminstone sett så här i backspegeln. Vilkuna var ju också presidentens troman. Men mycket var möjligt här i Finland denna tid – socialdemokraterna tog ju emot pekuniärt understöd av CIA.

För ordningens skull vill jag påpeka att det inte funnits en kommunistisk riksdagsgrupp i vår riksdag efter krigen; kommunister invaldes som kandidater för DFFF och de deltog i folkdemokratiska riksdagsgruppens arbete. Och Kalevi Kilpi var aldrig medlem i kommunistpartiet – att kalla honom kommunist är absurt – då kan man tala om alternativ information.

Roy Wenman, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning