Absoluts vete slut – tvingas bryta sitt vodkalöfte

Den skånska råvaran har inte räckt till och Absolut vodka har behövt hämta vete från Östergötland. Bild: TT/JANERIK HENRIKSSON

Den svenska vodkatillverkaren The Absolut Company har fått bryta sitt löfte om var vetet i produktionen ska komma ifrån, skriver tidningen ATL.

På flaskan står att vodkan är "tillverkad i byn Åhus" och på hemsidan tillägger man "platsen där vetet som används vid tillverkningen odlas". I en reklamfilm får man också höra att till skillnad från andra vodkatillverkare använder Absolut "bara vete som kommer från Åhustrakten". Men på grund av den dåliga skörden av höstvete har bolaget fått göra avkall på sitt stolta uttalande.

– När det gäller geografin brukar tillgången på höstvete i Skåne vara tillräcklig men i år har vi behövt gå norr om Skåne, dock fortfarande södra Sverige, för att säkra volymerna, säger Anna Schreil, produktionsdirektör på Absolut, till ATL.

Som längst norrut har man hämtat vete från Östergötland. Produktionen i destilleriet i Åhus har inte påverkats av bristen på råvara, enligt Anna Schreil.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning