Åbovarvets leverans av fartyget Costa Smeralda försenas ytterligare – varvet tiger om orsaken

Åbovarvet Meyer Turkus leverans av kryssningsfartyget Costa Smeralda har flyttats fram redan två gånger. Bild: Mikael Piippo/SPT

Kryssningsfartyget Costa Smeralda levereras till rederiet Costa Cruises i början av december, meddelar Åbovarvet Meyer Turku.

Åbovarvet Meyer Turku flyttar fram tidpunkten för leveransen av kryssningsfartyget Costa Smeralda – igen. Varvet meddelade om den nya förseningen på tisdagen.

Ursprungligen skulle fartyget levereras till det italienska rederiet Costa Cruises i mitten av oktober men i september meddelade varvet att leveransen skjuts upp med en månad. Nu heter det i sin tur att fartyget levereras i början av december.

I september sade Meyer Turkus kommunikationschef Tapani Mylly att det alltid finns många delmoment i ett stort fartygsbygge och att det inte finns någon enskild orsak till att leveransen försenas.

Mylly vill fortfarande inte berätta vad som konkret orsakar förseningen.

– Det är ett mycket komplicerat och stort fartyg, säger han.

Förseningen har ekonomiska konsekvenser för Meyer Turku men Mylly vill inte avslöja hur stora summor det handlar om.

Enligt Mylly påverkar förseningen inte tidtabellen för övriga fartygsleveranser. Åbovarvets orderbok sträcker sig till år 2025 och innehåller bland annat en till fartygsbeställning från Costa Cruises.

Mylly vill inte spekulera i förseningens betydelse för Åbovarvets anseende. Enligt honom har varvet lyckats leverera alla andra fartyg i tid sedan den tyska familjen Meyer kom in som ägare år 2014.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning