Åbovarvets leverans av fartyget Costa Smeralda försenas med en månad – "Det är första gången det här sker under Meyers tid"

Varvet Meyer Turku lyckas inte få kryssningsfartyget Costa Smeralda färdigt inom den ursprungliga tidtabellen. Bild: Mikael Piippo/SPT

Kryssningsfartyget Costa Smeralda levereras först i november, meddelar varvet Meyer Turku.

Åbovarvet Meyer Turku flyttar fram tidpunkten för leveransen av kryssningsfartyget Costa Smeralda med en månad, från mitten av oktober till mitten av november. Varvet meddelade om ändringen på måndagen.

–  Det finns ingen enskild orsak till det här. Det finns alltid många delmoment i ett stort fartygsbygge och i detta fall har vi inte lyckats få allt färdigt i tid, säger Åbovarvets kommunikationschef Tapani Mylly.

Enligt Mylly har Åbovarvet lyckats leverera alla fartyg i tid sedan den tyska familjen Meyer kom in som ägare år 2014.

–  Det är första gången det här sker under Meyers tid.

Mylly säger att varvet planerat den nya tidtabellen för leveransen tillsammans med fartygets italienska beställare Costa Cruises. Han medger att förseningen är ett bakslag för Costa Cruises men vill inte spekulera i dess betydelse för Åbovarvets anseende.

–  Nu fokuserar vi på att leverera ett högklassigt fartyg så att vi på det sättet kan förtjäna kundens förtroende.

Förseningen har också direkta ekonomiska konsekvenser för Meyer Turku men Mylly vill inte avslöja hur stora summor det handlar om.

Enligt Mylly påverkar förseningen inte tidtabellen för övriga fartygsleveranser. Åbovarvets orderbok sträcker sig till år 2025.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning