Åbot talar nästan 100 språk – ska minska spridningen av coronaviruset

Åbo stad tänker testa en coronarådgningsbot under fyra månader. Bild: Mikael Piippo/SPT

Från och med i morgon kan Åbobor ställa coronarelaterade frågor till stadens nya coronarådgivningsbot. Den betjänar på nästan hundra språk.

Elva procent av befolkningen i Åbo har ett annat modersmål än finska eller svenska, och inom Egentliga Finlands region talas nästan 120 olika språk.

För att minska spridningen av coronaviruset är det avgörande att alla har tillgång till samma information. Instruktionerna ändrar dessutom snabbt och att översätta till många språk i realtid är inte möjligt, skriver Åbo stad i ett pressmeddelande.

Med hjälp av artificiell intelligens, boten Åbot, ska det bli möjligt att hämta information på nästan hundra språk. Tjänsten, som kommer att finnas på stadens webbplats, tolkar fritt ställda frågor på de olika språken och söker fram svar på dem i enlighet med officiella anvisningar.

Grundmaterialet bygger på information från Institutet för hälsa och välfärd och Åbo stad.

Användaren ställer frågor anonymt. Applikationen lagrar inte information som kan användas för att identifiera användaren.

Applikationen har testats och lärts upp under september och allmänheten kan börja anlita boten i morgon tisdag klockan 9.

Åbo stad har beställt AI-applikationen av Neuvo Oy Global. Boten kommer inledningsvis att användas och utvärderas under fyra månader.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning