Åbos nya uteservering på Domkyrkotorget har öppnat – folk ställde sig i kö

Trots det ostadiga vädret var borden på terrassen fyllda under torsdagseftermiddagen Bild: Joona Terävä

Åbos nya, gemensamma uteservering på Domkyrkotorget välkomnar nu gäster alla dagar i veckan, åtminstone fram till slutet av augusti. Blir det en varm höst kan serveringen eventuellt stå kvar ytterligare en månad.

Nu har Åbos stora, gemensamma uteservering på Domkyrkotorget äntligen kunnat öppna för besökare. Redan innan klockan 14 på torsdagen stod en kö av människor och väntade på att klockan skulle slå jämna slag.

– Vi fick tipsa folk om att de kan gå och ta sig en titt på den fina kyrkan i stället så länge de väntade, så att vi i vår tur skulle hinna slutföra de sista förberedelserna, säger Samuli Pasanen, producent och delägare i företaget Turku Food & Wine Fest som är operatör för området.

Den gemensamma uteserveringen kan sammanlagt erbjuda närapå 500 besökare dryck och mat från tidig morgon fram till midnatt. Antalet sittplatser på terrassen är omkring 300. Utöver det finns bänkar utplacerade i parkområdet intill.

– Om sittplatserna skulle vara fyllda har vi också trasmattor och vinlådor som man kan få ta med sig för att sitta på i parken.

Om sittplatserna på terrassen är fyllda kan besökare även sitta i parkområdet intill. Bild: Matias Haapsaari

Turku Food & Wine Fest har hyrt hela området av Åbo stad, och hyr nu vidare mindre platser till olika restauranger, kaféer och barer.

Välkomnar åtminstone till slutet av augusti

Trots det något ostadiga vädret säger Pasanen att folk verkar trivas bra på serveringen.

Ursprungligen skulle öppningen ske redan i onsdags, men den sköts upp på grund av osäkerhet om alla säkerhetsarrangemang skulle hinna bli klara till dess.

– Kanske det samtidigt var lite tur i oturen eftersom det haglade här då den egentliga öppningen skulle ha skett, säger Pasanen.

Uteserveringen är öppen alla dagar i veckan. Från måndag till lördag är öppettiderna klockan 8–24. På söndag sker öppningen först klockan 10 och uteserveringen är även då öppen till klockan 24.

– Alla ställen har inte öppet hela tiden. En del öppnar direkt på morgonen och erbjuder frukost, andra är mer lunchställen och några erbjuder service under sena kvällar.

Planen är att hålla i gång verksamheten åtminstone till slutet av augusti.

– Vi har möjlighet att förlänga hyreskontraktet till slutet av september om det blir en varm höst, så vi får hoppas på det, säger Pasanen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning