Abortvägrande barnmorska vädjar om bidrag

Ellinor Grimmark. Bild: TT / LEHTIKUVA / JONAS EKSTRÖMER

Barnmorskan Ellinor Grimmark som nekats anställning för att hon vägrat utföra aborter ska betala 1,6 miljoner kronor i rättegångskostnader. Nu vädjar hennes man om bidrag till processen hon driver.

– Vi har ett akut behov av 714 948 kronor (cirka 74 000 euro), skriver Carl Johan Grimmark i ett brev till vänner och församlingsledare, enligt tidningen Dagen.

Ellinor Grimmark stämde Region Jönköping och förlorade processen i Arbetsdomstolen. Hon dömdes då enligt gängse regler att stå för rättegångskostnaderna. Pengarna ska betalas nästa vecka, senast den 3 juni.

Den katolska organisationen Respekt har beslutat att ur en fond skänka 100 000 kronor motsvarande drygt 10 000 euro, den största gåvan i fondens historia. Fondens ordförande Helena D'Arcy säger att gåvan visar att den katolska kyrkan kraftfullt stöder Ellinors sak, skriver tidningen.

Den norska tidningen Dagen berättar att paret Grimmark nu flyttat till Norge bland annat för att skydda sina barn från trakasserier i skolan.

Arbetsdomstolens dom går inte att överklaga. Men Grimmark har sagt att hon planerar att försöka få Europadomstolen att ta upp hennes fall som ett klagomål mot den svenska lagstiftningen. Om målet tas upp tar domstolen ställning till om domen och den svenska lagstiftningen strider mot den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning