Abortmotståndare tågar i Washington – får stöd från högsta ort

Pro Life. Motståndare till abort samlades i Washington på fredagen. Bild: Tasos Katopodis

Amerikanska abortmotståndare tågar genom Washington. De backas av tunga politiska profiler i landet – både presidenten och vicepresidenten ger sitt stöd.

Samtidigt som USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May möts i Vita huset i Washington pågår den årliga "March For Life" i samma stad, där abortmotståndare samlas för demonstration och marsch.

Mike Pence, som har drivit frågan mot abort länge, är den förste vicepresidenten någonsin som talar på demonstrationen.

– Livet vinner återigen i Amerika, sade han och möttes av jubel.

– Det är uppenbart efter valet av en "pro-life"-majoritet i USA:s kongress, fortsatte Pence och slog fast att abortmotståndsrörelsen är inne i ett "historiskt ögonblick".

Bland de andra talarna fanns Kellyanne Conway, topprådgivare till Trump.

– Vi ser er. Vi hör er. Vi respekterar er. Och vi ser fram emot att arbeta med er, sade Conway till demonstranterna i sitt tal.

Trump stöttar

Det har inte kommit några officiella siffror på hur många som deltar i demonstrationen, men människor från hela USA har rest till Washington för att delta.

Efter massmötet går själva marschen till USA:s högsta domstol. Det var just där, i högsta domstolen, som en dom år 1973 gjorde abort lagligt i landet.

Dagens manifestation anordnas för 44:e året och kallas den "största pro-life-manifestationen i världen". Den hålls en vecka efter att Trump svurits in som president, och demonstranterna backas av honom.

– March For Life är så viktig. Till alla er som marscherar – ni har mitt fulla stöd! skriver Donald Trump på Twitter.

"March For Life" äger rum sex dagar efter att miljoner människor demonstrerade för kvinnors rättigheter i städer runt om i USA och på andra platser i världen. Demonstranterna gick ut på gatorna för att upplysa landets nya president Donald Trump om att de kommer att stå upp för kvinnors fri- och rättigheter, däribland rätten till abort.

Stoppat bistånd

Donald Trump har tidigare förutspått att det kommer att samlas fler människor än vid demonstrationen för kvinnors rättigheter. I ett möte med republikanska ledamöter har han sagt att det kommer "upp till 600 000 människor".

– Och ni kommer inte ens att läsa om det, fortsatte han och gav en känga till medierna som han återkommande anklagar för att vara partiska.

Ett av de första beslut som Donald Trump fattade som USA:s president var att stoppa bistånd till utländska organisationer som stödjer abort.

I delstaten Arkansas ser kvinnors rätt till abort ut att kringskäras, efter att guvernören Asa Hutchinson under torsdagen skrev under en ny lag. Den innebär att en abortmetod vanlig i graviditetens andra trimester, där fostret tas bort med hjälp av vakuum, förbjuds. Liknande lagar har redan införts i Mississippi och Louisiana. 

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning