Åbodagen firas på söndag – ljusröda badankor tävlar i Aura å

Evenemanget Posankka Race ordnas i Aura å mellan Biblioteksbron och Aurabron. Bilden är tagen från Biblioteksbron i riktning mot Domkyrkobron. Bild: Mikael Piippo/SPT

Föreningen Håll Skärgården Ren ordnar evenemanget Posankka Race i Aura å på söndag.

Föreningen Håll Skärgården Ren planerar att släppa ut 2 000 badankor i Aura å på söndag. De är inte vilka badankor som helst – utan miniatyrer av den ljusröda skulpturen Posanka som finns i Åbo.

Miniatyrposankorna tävlar mot varandra på en sträcka mellan Biblioteksbron och Aurabron, och de tio snabbaste vinner ett pris. Man kan adoptera en tävlingsposanka åt sig via Håll Skärgården Ren och på så sätt stödja föreningens verksamhet.

Vattenområdet som miniatyrposankorna tävlar i är inhägnat så att arrangörerna kan fiska upp posankorna efter tävlingen. Förutom Håll Skärgården Ren står företaget Kristiina's Product Design, Åbo stad och Egentliga Finlands Räddningsverk för arrangemanget.

Evenemanget heter Posankka Race och börjar klockan 13 på söndag. Det är en del av Åbodagens program. Åbodagen har firats den tredje söndagen i september sedan 1961.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning