Stort polispådrag i Åbo – demonstrationerna förlöpte huvudsakligen lugnt

Polispådraget var påfallande stort under dagen, då flera demonstrationer och manifestationer på dagen ett år efter terrordådet hölls. Åbo stad valde själv att inte ordna en speciell minnesstund, utan meddelar att man under året hedrat offren samt de som kom till undsättning. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Polisen storsatsade på säkerhetsarrangemangen kring lördagens demonstrationer i Åbo. Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch hade ungefär 300 deltagare medan motdemonstrationen Åbo utan nazister samlade en folkhop på 1 000 personer. Ett tiotal greps av polisen.

På lördagen hade det gått exakt ett år sedan terrordådet i Åbo, där två personer knivhöggs till döds och åtta skadades.

Terrorattackens årsdag i Åbo präglades av två demonstrationer och ett massivt polispådrag.

Dagens första demonstration Åbo utan nazister började i Puolalaparken klockan 11 och den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) samlade sina led på Trätorget en timme senare.

Ännu på lördagsmorgonen uppskattade polisen att båda demonstrationerna skulle få cirka 300 deltagare. För NMR:s del träffade uppskattningen rätt medan Åbo utan nazister svällde till en marsch med ungefär 1 000 deltagare.

Tio personer gripna

Säkerhetspådraget kring demonstrationerna var stort. Beväpnade poliser patrullerade på gatorna och såg till att demonstrationerna i huvudsak gick lugnt till. Under NMR:s demonstration fick polisen rycka in vid några tillfällen när det uppstod bråk mellan några demonstranter och åskådare som ropade glåpord till dem.

– Under Nordiska motståndsrörelsens marsch var det några personer som försökte kasta någonting på dem och när demonstrationen kom till Åbo domkyrka hände någonting som tvingade polisen att rycka in, säger biträdande polischef Teijo Ristola vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Ristola vill inte ta ställning till vem som varit initiativtagare i incidenterna, men konstaterar att polisen gripit ett tiotal personer under lördagen. Största delen av dem kunde lämna polisstationen redan några timmar senare.

Enligt Ristola skadades ingen allvarligt i samband med lördagens demonstrationer. Han säger att det är möjligt att någon har åkt till sjukhuset med ambulans, ett rykte som spred sig under NMR:s demonstration, men enligt polisens uppgifter hade ingen råkat ut för allvarliga skador.

Demonstrationer Åbo mot nazister samlade kring tusen deltagare. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kameror och täckta ansikten

Åbo utan nazister betecknade sig som en fredlig marsch mot NMR:s nationalsocialistiska och högerextrema ideologi. Jaakko Lindfors, ordförande för Vänsterförbundet i Åbo och en av arrangörerna till demonstrationen, var nöjd när demonstrationståget gjort sin runda i Åbo centrum och kommit tillbaka till Puolalaparken.

– Vi marscherade sakligt och fredligt, men vi hade ett skarpt meddelande om att man inte ska tolerera nazism och hattal.

Åbo utan nazister var en brokig skara demonstranter. En liten del av dem hade täckt sina ansikten med dukar och bar solglasögon. De som nyhetsbyrån SPT talat med motiverade valet med att de inte vill bli igenkända av Nordiska motståndsrörelsens representanter.

Många medier, men också personer utan synbar anknytning till medier, följde med demonstrationståget med kamerorna i högsta hugg.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen uppger sig ha haft deltagare från Sverige och också övriga Norden. Bild: Vesa Moilanen

"Deltagare från Sverige"

NMR:s demonstration var betydligt mindre än Åbo utan nazister. Enligt Antti Niemi, ordförande för NMR:s finländska falang, deltog ett fyrtiotal från Sverige, och också en del från Norge, Danmark och Italien.

NMR har motiverat demonstrationen också med att Polisstyrelsens krav på ett förbud av NMR ska behandlas i Åbo hovrätt i slutet av augusti. Niemi säger till SPT att han hoppas att hovrätten inte går på tingsrättens linje.

Birkalands tingsrätt beslöt i november att lägga ner NMR, bland annat på grund av rörelsens rasistiska, xenofobiska och antisemitiska målsättningar, men NMR överklagade domen. I och med att ärendet ännu ska behandlas i hovrätten har organisationen fått tillstånd att fortsätta sin verksamhet tills vidare.

Fler marscher

Några timmar efter NMR:s demonstration började den korta marschen 188-Kukkavirta. Deltagarna gick från Domkyrkotorget till Aura å, en sträcka på cirka 150 meter. Enligt polisen hade marschen cirka 300 deltagare, av vilka en del också hade deltagit i NMR:s demonstration.

Samma dag, på kvällen, hålls också Elämän marssi, livets marsch, med start från Åbo judiska församlings synagoga.

Polisen har gripit tio personer i samband med lördagens demonstrationer i Åbo – de flesta har släppts under dagen. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Representanter för rörelsen Soldiers of Odin deltog i Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Bild: SPT/Mikael Piippo

Blommor lades ned vid torget, där Abderrahman Bouanane, som i tingsrätten dömts för två mord och åtta mordförsök i terroristiskt syfte, gick lös med två knivar. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning