Åbo universitet får DI-utbildning i maskinteknik och materialteknik

Åbo universitets utbildningsansvar utvidgas, meddelar Undervisnings- och kulturministeriet. Bild: Mikael Piippo/SPT

Undervisnings- och kulturministeriet har beslutat att utvidga Åbo universitets utbildningsansvar till maskinteknik och materialteknik.

Åbo universitets önskan om att få utbilda diplomingenjörer i maskinteknik och materialteknik fick gehör i Undervisnings- och kulturministeriet. Ministeriet beslutade på torsdagen att lägga till ämnena till Åbo universitets utbildningsansvar.

Ministeriet motiverar beslutet med att det råder brist på diplomingenjörer i Sydvästra Finland. Sedan tidigare utbildar Åbo universitet diplomingenjörer i bioteknik och datateknik. Åbo Akademi erbjuder å sin sida utbildning i kemi- och processteknik och i datateknik.

– Det är absolut nödvändigt att utöka utbildningen inom det tekniska området och göra den mer mångsidig med tanke på västra kustens och hela Egentliga Finlands behov. En särskilt stor utmaning under de närmaste åren är att trygga tillgången till arbetskraft inom sjöindustrin och för dess underleverantörer, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) i ett pressmeddelande.

Även ämnet kinesiska läggs till Åbo universitets utbildningsansvar, meddelar Undervisnings- och kulturministeriet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning