Åbo stad: Alla resenärer från Skopje coronatestas och sätts i karantän

Åbo stad uppger i ett pressmeddelande att alla resenärer som på tisdagskvällen anländer från Skopje ska coronatestas. Bild: Jeanette Östman/SPT

Åbo stad meddelar att alla passagerare som anländer med ett plan från Skopje på tisdagskvällen sätts i karantän. Därmed får de exempelvis inte åka kollektivt eller gå till sitt jobb.

Sent på tisdagskvällen väntas ett plan från Nordmakedoniens huvudstad Skopje anlända till Åbo.

Åbo stad uppger i ett pressmeddelande att alla resenärer på planet ska coronatestas och därefter sätts de i karantän i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. Karantänsbeslutet fattas av stadens ansvariga läkare för smittsamma sjukdomar.

En person som av läkare sätts i karantän får exempelvis inte åka kollektivt, uppsöka sitt jobb eller besöka butiken.

– Vistelsekommunen ansvarar för att övervaka karantänen. I Åbo kontaktas exempelvis regelbundet dessa personer via telefon, säger Åbo stads överläkare Jutta Peltoniemi som leder arbetet med smittsamma sjukdomar i Åbo, i pressmeddelandet.

I lördags anlände ett annat plan från Skopje med sammanlagt 158 passagerare ombord. Då utfördes ett masstestförsök och alla passagerare var villiga att genomgå ett coronatestet.

På måndagen bekräftades att 24 av passagerarna bar på coronaviruset, och på tisdagen kom beskedet att ytterligare 2 coronafall konstaterats bland resenärerna.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning