Åbo Akademi får ny byggnad – Aurum ska stå klart 2021

Aurum heter byggnaden som ska stå på Henriksgatan i Åbo. Bild: Aihio Arkkitehdit Oy

Den nya byggnaden ska stödja ÅA:s satsningar på teknik och kemi.

Finlands Universitetsfastigheter uppför en ny byggnad som ska användas av Åbo Akademi och Åbo universitet. Byggnaden som kallas Aurum ska stå vid Henriksgatan. Byggandet inleddes med murandet av grundstenen på onsdagen och beräknas vara klart 2021.

Aurum ska användas av fakulteten för naturvetenskaper och teknik vid Åbo Akademi, institutionen för kemi vid Åbo universitet samt bland annat Åbo universitets bibliotek och enhet för biodiversitet.

Aurum byggs i enlighet med Universitetsfastigheters principer för miljöansvar. För uppvärmning och kylning av byggnaden används bland annat jordenergi.

– Aurum blir ett bra exempel på Universitetsfastigheters ansvarsfulla och miljövänliga byggande. Jag tror att användarna kommer att trivas i byggnaden som förenar två universitet och campus, säger Universitetsfastigheters verkställande direktör Mauno Sievänen.

Åbo Akademis rektor Mikko Hupa glädjer sig över satsningen på teknik och kemi.

– Innovationer inom de kemiska och tekniska områdena är en absolut nödvändighet för att vi ska klara av stora utmaningar som klimatförändringen, säger Hupa.

Byggnaden kommer att ha utrymmen för undervisning och forskning inklusive laboratorier, gym och restauranglokaler samt lokaler för företag.

Byggnaden har planerats av Aihio Arkkitehdit Oy. Ledande entreprenör är Skanska Talonrakennus Oy.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46