Abloy flyttar tillverkning från Kimitoön till Joensuu – 42 blir utan jobb

Bild från Abloys fabrik i Joensuu. Bild: Abloy

Abloy Oy har slutfört sina samarbetsförhandlingar i Björkboda på Kimitoön. Bolaget flyttar sin produktions- och logistikverksamhet till Joensuu. Det här innebär att 42 personer på Kimitoön nu tvingas se sig om efter nya arbetsuppgifter.

Samarbetsförhandlingarna inleddes i oktober i fjol och omfattade hela personalen i Abloys enhet i Björkboda. Bolagets produktions- och logistikverksamhet ska flyttas till Joensuu för att stärka konkurrenskraften och spara kostnader, uppger Abloy i ett pressmeddelande.

Verksamheten i Björkboda kommer därmed att upphöra, vilket innebär att 42 förlorar sina jobb. Enligt Abloy kommer enheten i Joensuu att anställa 28 nya arbetstagare. Bolaget lovar erbjuda stöd för sysselsättning, utbildning eller andra arbetsuppgifter inom bolaget för dem som berörs av uppsägningarna i Björkboda. De planerade personalåtgärderna kommer att genomföras i år eller senast innan slutet av 2019, uppger Abloy.

– Vid sidan av olika traditionella låssystem växer efterfrågan på digitala, automatiserade system. Vår effektiva operativa verksamhet ska utgöra grunden för våra växande affärsområden, säger Abloys vd Jari Toivanen.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning