Flitig abiturient och skicklig boxare blev årets flyktingkvinna och flyktingman

Nourdeen Toure (till vänster) och Rand Mohamad Deeb har blivit utnämnda till årets flyktingman och årets flyktingkvinna. Bild: Finlands flyktinghjälp/Enni Kallio

Lahtisbon Rand Mohamad Deeb är årets flyktingkvinna och Helsingforsbon Nourdeen Toure är årets flyktingman.

Finlands flyktinghjälp har utnämnt den 18-åriga abiturienten Rand Mohamad Deeb till årets flyktingkvinna. Deeb är född i Syrien och kom till Finland med sin familj år 2017. Hon bor i Lahtis och denna vår blir hon student vid ett finskspråkigt gymnasium.

Lahtisbon Rand Mohamad Deeb blir student denna vår. Bild: Finlands flyktinghjälp/Enni Kallio

– När jag kom till Finland sade många invandrare att finska är ett väldigt svårt språk att lära sig. Jag fick höra att gymnasiestudier inte är ett realistiskt mål för en invandrare i Finland, säger Deeb i ett pressmeddelande.

Deeb säger att hon studerade finska åtta timmar per dag. Hon försöker underlätta andra invandrares inlärning av språket genom att producera läromaterial på arabiska på Youtube.

Deeb drömmer om att arbeta som läkare och planerar att fortsätta sina studier på högskolenivå.

Boxningskarriären började i Finland

Helsingforsbon Nourdeen Toure gick sin första proffsmatch som boxare år 2014. Bild: Finlands flyktinghjälp/Enni Kallio

Årets flyktingman är den 28-åriga boxaren Nourdeen Toure som bor i Helsingfors. Toure är bördig från Togo och han kom ensam till Finland för åtta år sedan.

Toure började boxas efter att han kommit till Finland och 2014 gick han sin första proffsmatch. Han tränas av boxningstränaren Pekka Mäki.

Enligt Finlands flyktinghjälp har både Deeb och Toure visat gott exempel för andra unga med invandrarbakgrund. Med årets utnämningar vill Finlands flyktinghjälp lyfta fram unga invandrares aktiva roll i samhället.

Finlands flyktinghjälp har utnämnt årets flyktingkvinna sedan 1998 och årets flyktingman sedan 2016.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning