Efter kaoset – McCarthy vald till talman

Republikanen Kevin McCarthy har valts till talman i det amerikanska representanthuset efter 15 försök. Men eftergifter till partiets högerflank kan göra segern dyrköpt.

Representanthusets nyvalda talman, republikanen Kevin McCarthy, knyter näven efter att ha svurits in på posten sent på fredagskvällen lokal tid.
07.01.2023 06:51 UPPDATERAD 07.01.2023 10:02
Kevin McCarthy försökte under hela fredagskvällen att övertala tillräckligt många partikamrater och utlova eftergifter för att nå talmanspodiet.
Under kvällens kohandel lyckades McCarthy först få med sig ytterligare 15 konservativa rebeller. Bara en röst saknades efter den 14:e omröstningen.
Då hade två av de kvarvarande motståndarna lagt ned sin röst, vilket sänkte antalet röster som krävs för McCarthy att ta över klubban. En av dem var Matt Gaetz, som högljutt lett motståndet i talmanskampen.
– Min far sade alltid, att det handlar inte om hur du börjar, utan hur du avslutar, sade McCarthy inför jublande republikaner när det stod klart att han valts till representanthusets 55:e talman med siffrorna 216–212. De sex kvarvarande republikanerna lade ner sina röster.

Gett eftergifter

Upplösningen på dramatiken, efter fyra dagars låsning, kom sedan McCarthy gått med på en rad av hans belackares krav. Mest central är återinförandet av en regel, avskaffad av föregångaren Nancy Pelosi, som skulle innebära att varje enskild ledamot kan kalla till misstroendeomröstning mot talmannen.
Trots att McCarthys till slut lyckades samla rösterna som krävdes så kan framgången bli dyrköpt. Dels med tanke på eftergifterna han tvingats gå med på, dels på grund av det konstanta hot om att röstas bort som kommer att hänga över hans axlar.
Både republikaner och demokrater har uttryckt oro över vilka överenskommelser talmannen slutit för att blidka sina mest radikala partikollegor.
Inte sedan det amerikanska inbördeskrigets dagar har en omröstning om talmansposten krävt så många omgångar.

Sargat parti

Den utdragna processen bidrar till bilden av ett splittrat republikanskt parti, där representanter lojala med tidigare president Donald Trump i det längsta blockerade partikamraten Kevin McCarthys utnämning.
Utbrytargruppen, ett tjugotal till antalet, har kritiserat McCarthy för att inte vara konservativ nog. De är för få för att kunna välja en egen kandidat, men då republikanernas majoritet i kammaren är knapp är de tillräckligt många för att stoppa McCarthy.
Trump, som uppmanat Republikanerna att avsluta sin offentliga dispyt, uppges ha spelat en roll i dramats upplösning. Detta sedan han kallat nyvalda republikanska ledamöter till ett möte dagen innan, och ringt runt till andra inför omröstningen.

”Styr ansvarsfullt”

USA:s demokratiske president Joe Biden sträckte efter utnämningen ut en hand till Republikanerna.
”Jag är beredd att arbeta tillsammans med republikaner när jag kan”, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.
”Det är dags att styra ansvarsfullt och att försäkra att vi sätter amerikanska familjers intressen i första rummet”.
Republikanerna är sedan höstens mellanårsval i majoritet i representanthuset, som är den amerikanska kongressens underhus.
Kort efter att McCarthy valts till talman svors nyvalda ledamöter in. Underhuset, vars arbete stått still i väntan på en ny talman, kan nu formellt inleda året.

ANDRA LÄSER