Professor: Finsk företagskultur inte särskilt fuskinriktad

Att fusk på kort tid avslöjats både inom Nokian Renkaat och Wärtsilä innebär inte att den finska företagskulturen är särskilt fuskinriktad. Det säger professor emeritus Claes Gustafsson.

Ett avslöjande om manipulation med Nokian renkaats testdäck har väckt uppståndelse i Finland.
Claes Gustafsson, som forskat i företagsetik, ser fusket med Wärtsiläs mätresultat närmast som ett olycksfall i arbetet, medan Nokian Renkaat-härvan är allvarligare och har fler dimensioner. Motortillverkaren Wärtsilä meddelade själv på måndagen att bolaget vid en intern kontroll upptäckt att vissa av marinmotorerna drar mer bränsle än vad som uppgetts. Felet har spårats till bolagets produktionscentrum i Trieste i Italien.
Enligt Claes Gustafsson har ett globalt företag som Wärtsilä aldrig helt grepp om hur enheter i olika delar av världen tänker, företagskulturen blir aldrig helt enhetlig.
– Det som hänt i Trieste har man inte känt till i ledningen.
Gustafsson tror inte att avslöjandena får några allvarliga ekonomiska effekter för bolaget.
– Jag tror att Wärtsilä-ledningen är mer förbannad än vad man är utanför företaget. Har man en förtroendefull relation till sina kunder kommer de förmodligen bara att konstatera att det här var en tråkig händelse, men det är inget som inverkar på förhållandet.
Däremot ser han allvarligare på Nokian Renkaat-fallet, som inte enbart handlar om fusk med testningen av däcken, utan även om misstänkta insideraffärer, vilket spär på katastrofen.
– De befinner sig med stövlarna djupare nere i leran än de själva kanske har insett. Vi får förmodligen se mycket hända där ännu.
Ändå anser han inte att situationen är lika allvarlig som för Volkswagen efter biltillverkarens fusk med avgasmätningarna. Där är skadeståndskraven så enorma att hela företaget gungar, vilket inte är fallet med Nokian Renkaat.
– Men visst skadar det bolaget och kanske får vi se en och annan som tvingas avgå, säger Gustafsson.
ANDRA LÄSER