Polisen kräver att webbplatsen MV stoppas

Polisen kräver att tingsrätten stänger webbplatserna MV-lehti och Uber Uuutiset, visar hemligstämplade dokument som MV publicerat.

Polisen grundar sitt krav på misstankar om att webbplatserna publicerat texter som bryter mot flera lagar. Skribenterna misstänks bland annat för hets mot folkgrupp och grov ärekränkning. Webbplatserna misstänks även ha begått brott mot upphovsrätten och brutit mot lagarna om penningspel. Enligt polisen har webbplatsen marknadsfört förbjudna penningspel.
Utöver det misstänks MV-lehti ha gjort sig skyldig till penninginsamlingsbrott. Webbplatsen ska ha bett läsare att stöda dess verksamhet genom donationer.
Ilja Janitskin, som uppger sig vara MV-lehtis chefredaktör, har trots krav från polisen inte gått med på att ta bort texterna från webbplatsen.
De dokument som polisen har överlämnat till rätten visar att polisen inte känner till var Janitskin befinner sig. Eftersom det är svårt att höra Janitskin och de misstänkta brotten fortsätter att begås ber polisen tingsrätten att brådskande behandla stängningskravet.
Enligt polisen drivs webbplatserna från en server i Frankrike. Serverplatsen har hyrts av ett spanskt företag som administreras av Janitskin. Polisen anser trots det att brottet begåtts i Finland bland annat eftersom skadorna inträffat i Finland.
FNB lyckades inte nå polisen som ansvarar för utredningen för en kommentar.
ANDRA LÄSER