Polisen: Droger betydande orsak vid dråpet i Vallgård

Droger var inblandade i fallet med knivhuggningen i Vallgård i helgen. Helsingfors tingsrätt häktade på onsdagen en 16-åring på sannolika skäl misstänkt för dråp. Enligt försvarsadvokaten är 16-åringen mycket ledsen över det inträffade och försöker själv förstå vad som har hänt.

Kriminalkommissarie Jukka Larkio säger<b> </b>att droger finns i bakgrunden i fallet där tre unga misstänks ha riktat flera knivhugg mot den 19-åring som senare dog på sjukhuset.
Anna Svartström
04.11.2020 11:35 UPPDATERAD 04.11.2020 17:27
Tre unga, två 16-åringar och en 14-åring, är misstänkta i fallet med knivhuggningen som ledde till en 19-årings död i Helsingforsstadsdelen Vallgård på lördagsnatten.
Den ena 16-åringen häktades på onsdagsmorgonen på sannolika skäl misstänkt för dråp. Enligt förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Jukka Larkio är det möjligt att polisen ber att den andra 16-åringen häktas.
14-åringen har inte straffrättsligt ansvar på grund av sin låga ålder, och är därför en fråga för barnskydd och socialmyndigheter.
– Utredningen har framskridit väl och vi har fått en ganska bra bild av händelseförloppet, säger Larkio.
Enligt honom har de tre ungdomarna alla varit delaktiga i knivhuggningen, där upprepade slag har riktats mot 19-åringen.
Larkio säger att droger spelar en betydande roll i fallet.
– I sådana här fall handlar det väldigt ofta om droger, så vi rör oss inom den sektorn.
De tre misstänkta personerna och offret har enligt honom inte känt varandra sedan tidigare, men vetat om varandra. De träffades utanför mataffären natten mellan fredag och lördag.
Helsingforspolisen efterlyste tidigare tips i fallet och gick då ut med att också två flickor skulle ha rört sig i gänget. Det stämmer, men enligt Jukka Larkio är de inte misstänkta för delaktighet.

"Mycket upprörd"

Den nu häktade 16-åringens försvarsadvokat Juha-Pekka Hippi säger att hans klient har rett ut sin delaktighet i Helsingforsfallet till polisen.
Även Hippi säger att droger haft "en viss roll i fallet." Han säger att 16-åringen är mycket ledsen över det inträffade.
– Han är mycket upprörd och försöker förstå vad som har hänt.
16-åringen är misstänkt för dråpförsök och grovt rånförsök i Tammerfors för en månad sedan. Det handlade om knivhuggning i samband med ett rånförsök.
Han släpptes ur häktet en vecka före knivhuggningen i Helsingfors. I stället för fortsatt häktning yrkade förundersökningsledaren på reseförbud, det vill säga förbud att lämna orten eller ett visst område.
De två fallen har enligt Larkio inte någon annan koppling än gärningsmannen.
Åtal ska väckas senast den 18 januari.

ANDRA LÄSER