Abe tappar stöd efter korruptionsskandal

Bild: Lehtikuva/Kazuhiro Nogi

Japans premiärminister Shinzo Abe tappar i stöd sedan en skandal om misstänkt vänskapskorruption avslöjats. Abes stöd har minskat med 9,4 procentenheter till 39,3 procent – premiärministerns värsta kris sedan han tillträdde 2012.

Shinzo Abe och hans finansminister Taro Aso har varit under hård press under den senaste veckan sedan finansdepartementet medgett att det ändrats i dokument som rör en markaffär. Affärsmannen Moritomo Gakuen, som har band till premiärministerns fru Akie Abe, har fått köpa statligt ägd mark till kraftigt subventionerat pris.

Både Shinzo Abe och Taro Aso nekar till att ha gjort något fel.

Oppositionen uppmanar finansminister Aso att avgå, och skandalen kan stå i vägen för Abe att bli Liberaldemokraternas ledare för en tredje treårsperiod vid det kommande partiledarvalet i september. Enligt en opinionsundersökning är stödet för Abe nu lägre än de 40,4 procent som inte stöder honom.

Finansminister Taro Aso har ställt in sin medverkan på nästa veckas G20-möte för att hantera krisen. Han sade på fredagen till parlamentets utskott att han inte har för avsikt att avgå och att hans uppgift nu är att utreda affären och förhindra att något liknande händer igen. I dokument om affären har premiärministerfruns namn tagits bort. Enligt Aso har 14 ändringar gjorts, men han hävdar att han inte trodde att syftet var att skydda Abe eller hans fru.

Förra veckan rapporterade japanska medier att polisen tror att en tjänsteman på finansdepartementet som var inblandad i markförsäljningen kan ha begått självmord.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning