Abe segrar stort – men backar?

Shinzo Abe i ett tal till sina anhängare under slutspurten i fredags. Bild: AFP/Lehtikuva/Kazuhiro Nogi

Japanerna gick och röstade under mörka moln. Men tyfonen Lan kunde inte blåsa bort premiärminister Shinzo Abes seger. Siffrorna står dock och väger om den styrande koalitionen tappar eller vinner mandat.

Vallokalsundersökningar sedan vallokalerna stängt klockan 14 finsk tid tyder på en stabil Abe-seger, rapporterar nyhetsbyråer från Tokyo. Enligt tv-bolaget TBS väntas regeringssidan få 311 av de 465 mandaten. Det är precis vid gränsen för två tredjedelar av underhuset, så kallad "supermajoritet".

Premiärministern tros ha dragit fördel av sin hårda linje mot Nordkorea och sin hållning i kärnkraftsfrågan i valet.

Dessutom har experter förutspått att hans konservativa anhängare varit mer beslutsamma i att trotsa det dåliga vädret för att rösta.

Tyfonen Lan har gjort att hundratals flygavgångar har ställts in och det är störningar i tågtrafiken.

Mot Tokyo

Lan har nedgraderats från "supertyfon", men klassas av Japans meteorologiska myndighet JMA som "väldigt stor" i sitt omfång och "väldigt stark" i sin intensitet. Orkanens centrum ligger söder om Japan, men utkanterna drabbar redan flera landsdelar och under måndagsdygnet slår det till mot Tokyo.

Ovädret kan sägas symbolisera de orostider som stärker Abe i hans övertygelse om att Japan måste stryka de pacifistiska formuleringarna i konstitutionen – ett arv från andra världskriget – och skaffa sig en rejäl militärmakt. Nordkoreas atomvapen och hotfulla tongångar är det mest aktuella skälet, men relationen även till den stora grannen Kina är ofta skakig.

Tysk linje

Även på energiområdet är det turbulent, just nu till Abes fördel. Alla Japans kärnkraftverk stängdes efter Fukushima-katastrofen 2011. Men till skillnad från många andra länder ligger önationen så geografiskt isolerat att man inte kan förlita sig på energiimport, utan måste trygga försörjningen själv. Sedan dess har debatten därför varit intensiv om man vågar dra i gång kärnkraften igen, om man i stället ska bygga ut de gamla förorenande fossila energislagen – eller om man, likt Tyskland med dess "Energiewende", ska storsatsa på sol, vind och andra nya kraftformer.

Abe förespråkar i första hand atomkraften, och har redan återstartat några av de över 50 reaktorerna. Den främsta valutmanaren Yuriko Koike och hennes Kibo no To (Hoppets parti) förespråkar i stället mer av den tyska linjen.

Runt 100 miljoner människor kunde rösta i valet i Japan, som är världens tredje största ekonomi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning