Abe invigde G20-mötet i Osaka – Trump på strålande humör

Den stora gruppbilden på världsledarna vid G20-mötet i Osaka. Bild: Adrian Wyld/AP/TT

Inför världsledare på gott humör och ett stort pressuppbåd har den japanske premiärministern Shinzo Abe nu officiellt invigt G20-mötet i Osaka.

I väntan på de förmodat hårda diskussionerna om handel, geopolitiska spänningar och klimatförändringar visade världsledarna upp glada miner när de ställde upp sig för det traditionella gruppfotot. Och nyhetsbyråerna poängterar att det glada humöret även noterades hos Donald Trump.

USA:s president småpratade med Rysslands Vladimir Putin, hyllade Abe för att många japanska företag har lagt sin produktion i USA, och hade till och med hjärtliga ord att säga om Angela Merkel, den tyska förbundskanslern som han tidigare kritiserat hårt.

– Hon är en fantastisk person, en fantastisk kvinna och jag är glad att jag har henne som vän, sade Trump.

Efter handslagen och kallpratet gick ledarna in för mötets första diskussion, om digital ekonomi.

Det mötet, liksom de andra i Osaka, hamnar dock i skuggan av lördagens planerade middag mellan USA:s president Donald Trump och Kinas Xi Jinping, ledarnas första möte sedan G20-mötet i Buenos Aires i fjol.

G20-mötet avslutas under lördagskvällen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning