Ryssland: Ukrainsk attack mot rysk flygbas

En ukrainsk drönare sköts tidigt på måndagen ned över flygbasen Engels över 600 kilometer in i Ryssland, rapporterar statskontrollerade ryska medier. Mot bakgrund av kriget kräver Ukraina nu att Ryssland utesluts från FN:s säkerhetsråd och förbundet som helhet.

En bild från Rysslands försvarsdepartement visar bombplan på flygbasen Engels i januari, innan Rysslands invasion av Ukraina.
26.12.2022 10:50 UPPDATERAD 26.12.2022 19:41
Det ukrainska utrikesdepartementet stämplar Rysslands medlemskap i FN som "illegitimt". Landet uppmanar i ett uttalande FN:s medlemsländer att "beröva Ryska federationen dess status som permanent medlem av FN:s säkerhetsråd och att utesluta den från FN som helhet".
Ukraina anser att det faktum att Ryssland tog över det fallna Sovjetunionens plats i säkerhetsrådet 1991 strider mot FN-stadgan. De tre årtionden som passerat har präglats av "krig och erövring av andra länders territorium".
Enligt Ukraina är Ryssland ansvarigt för "grova förbrytelser" mot internationell rätt, brott mot mänskligheten, folkmord och krigsförbrytelser, inte minst på ukrainsk mark.
Ryssland har vetorätt i egenskap av en av säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar.

Attack mot flygbas

Tre ryska militäranställda dödades av nedfallande vrakdelar när en ukrainsk drönare tidigt på måndagsmorgonen sköts ned vid flygbasen Engels, uppger den ryska statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.
Enligt det ryska försvarsdepartementet skadades inga plan på flygbasen. Den lokala guvernören tillbakavisar, enligt Tass, alla uppgifter om evakuering av befolkningen i området.
Det är den andra påstådda attacken mot flygbasen, som ligger i Saratov, drygt 600 kilometer in i Ryssland sett från Ukraina, på en månad. Den 5 december uppgav Moskva att ukrainska drönare orsakat explosioner på Engels och ytterligare en militär anläggning.
Ryssland antas ha sina strategiska bombplan med kärnvapenkapacitet stationerade på Engelsbasen.

Ukraina bekräftar inte

I en tv-sänd intervju kommenterar Jurij Ignat, talesperson för Ukrainas flygvapen, de ryska uppgifterna utan att varken bekräfta eller dementera ukrainsk inblandning.
– Det här är konsekvenser av den ryska aggressionen, säger Ignat.
En ukrainsk soldat i regionen Donetsk följer en drönares videoflöde från en underjordisk sambandscentral.
– Om ryssarna trodde att kriget inte skulle påverka dem bakom frontlinjen så hade de grundligt fel.
Kommentarerna följer ett mönster där ukrainska representanter väljer att uttala sig tvetydigt om landets inblandning i uppmärksammade angrepp på rysk militär, inklusive förra månadens drönarangrepp.
Ryska statskontrollerade medier rapporterar även att fyra ukrainska "sabotörer" dödats av säkerhetstjänsten FSB när de försökte gå över gränsen vid Brjanskregionen i västra Ryssland. Inte heller den händelsen har bekräftats från oberoende håll.

"Enorma förluster"

Runt om längs fronten fortsätter striderna.
Ukrainskstyrda områden runt staden Cherson har beskjutits 33 gånger under det senaste dygnet, men utan några dödsoffer som följd, meddelar guvernör Jaroslav Janusjevytj.
Serhij Hajdaj, guvernör i Luhanskregionen i östra Ukraina, säger i ukrainsk tv att ryssarna "lider enorma förluster" och att vårdanläggningar är "överväldigade av skadade soldater". Enligt Hajdaj har ryska styrkor dragit sig tillbaka från sin kommandocentral i staden Kreminna. Det sker efter att ukrainska soldater närmat sig efter månader av intensiva strider i området.
Ryska styrkor omgrupperade sig till bland annat Kreminna i samband med reträtten från Charkivregionen i september. Staden ligger strategiskt och är viktig för de ryska underhållslinjerna.

ANDRA LÄSER