"Haiti har blivit som en krigszon"

Ett stort antal internflyktingar har på kort tid vuxit fram i Haiti. Områden som Per Hedberg från Läkare utan gränser rörde sig i för en dryg månad sedan har förvandlats till spökstäder, dit ingen längre vågar gå.– Jag känner inte igen mig, säger han.

Få vågar gå ut i Haitis huvudstad Port-au-Prince sedan våldsamheterna eskalerat.
08.07.2021 21:00 UPPDATERAD 08.07.2021 21:16
Läget i Haiti är instabilt och våldsamt. Det har det varit länge, under årtionden eller rent av även århundraden. Men nu tycks säkerheten vara på en ny bottennivå. Det som kallas för kriminella gäng liknar snarare rebellgrupper, säger Per Hedberg, ansvarig för Läkare utan gränsers (MSF) verksamhet i Haiti.
– Det senaste året har vi sett mer och mer öppet våld på gatorna, strider med kraftigt beväpnade grupper. Och vem som helst kan drabbas, inte bara de som är delaktiga i striderna, säger han.
När president Jovenel Moïse mördades i sitt hem under natten till onsdagen hade situationen redan eskalerat kraftigt under flera veckors tid.
Läs också: "Expert om Haiti: Kan bli Karibiens Somalia"

Ställer om

Läkare utan gränser har under 30 års tid funnits på plats för att hjälpa skottskadade, brännskadade och på senare år även offer för sexuellt våld (ett omfattande problem, enligt Hedberg).
Nu ställer organisationen om för att även kunna bistå den växande skara internflyktingar som uppkommit de senaste veckorna i främst huvudstaden Port-au-Prince.
Uppskattningsvis 18 000 internflyktingar har tvingats lämna sina hem på grund av stridigheterna under framför allt juni månad.
– Ett område som jag brukade kunna åka igenom går det inte längre att vistas i. Det har förvandlats till mer eller mindre en krigzon. När jag ser bilder från hur det ser ut där i dag känner jag inte igen mig, det är helt övergivet. Spökstäder, säger han.

Undviker att gå ut

Samtidigt som behovet av läkare växer blir det allt svårare för befolkningen att ta sig till klinikerna. Människor måste till viss mån fortsätta leva sina liv, gå till sina arbeten och sköta sina verksamheter. Men man har blivit mer restriktiv i sina rörelsemönster, berättar Hedberg. Efter att presidenten mördades har få vågat ge sig ut i onödan.
– På det har vi covid19-situationen, inte ett enda vaccin har delats ut i Haiti. Det är svårt, säger han.
– Befolkningen lider.

ANDRA LÄSER