Stadens konstmuseum: Tumme ner till att flytta på Havis Amanda

Stadens konstmuseum tänder inte på idén att flytta på Havis Amanda för att skona den anrika statyn från ivriga festare. Kultur- och fritidsnämnden får ta ställning till en motion om saken nästa vecka.

Havis Amanda har kommit att bli en given mötesplats efter finska idrottsbragder, som då Finlands fotbollsherrar i november säkrade en plats i sommarens EM.
20.02.2020 17:29 UPPDATERAD 21.02.2020 06:16
Bara en månad efter uppvaktningen vid valborgsmässoafton i fjol var det dags för nästa prövning, då segerrusiga hockeyfans firade det färska VM-guldet i ishockey bland annat genom att klättra på Havis Amanda och ta sig ett dopp i fontänen.
Det fick biträdande borgmästaren Nasima Razmyar att vädra sin oro för såväl statyn som för de klättrande stadsborna på Twitter, och efterlysa en annan plats för nästa guldfest. Det var inte första gången som en idrottsframgång kröntes med ett dopp i fontänen, och inte heller den sista – efter framgången i EM-kvalet i fotboll i november var det dags igen.
I en fullmäktigemotion föreslår nu femton ledamöter med De grönas Fatim Diarra som första undertecknare att staden utreder åtminstone två alternativ: att flytta på statyn till ett mer skyddat ställe och ersätta den med en kopia invid Salutorget, och att restaurera statyn och utreda hur den kan skyddas så att också festerna kan fortsätta på Esplanaden.

ANDRA LÄSER